Най-дългото село празнува навръх Илинден с много гости и настроение

Снимка: Община Симитли, архив
Снимка: Община Симитли, архив

Най-дългото село в България - Градево, празнува навръх Илинден. Населеното място, наричано още Малкия Лондон, ще отбележи своя празник на 20 юли /събота/, когато православната църква отбелязва деня на свети пророк Илия.

В селото е играден през 1847 година храмът „Св. Илия“, който е един от най-старите молитвени домове в община Симитли. В архитектурно отношение представлява каменна трикорабна псевдобазилика с нартекс и женска църква над него. Иконостасът е рисуван и има високохудожествена позлатена резба по венчилката, царските двери и кръжилата. В олтара и по холкела на централния кораб има 36 сценописни сцени и фигури, дело на неизвестен зограф, които оцеляват при земетресението през далечната 1904 година.  На цокълните табла има осем сцени от Шестоднева в елипсовидни медальони, а над царските двери има три резбовани разпятия с дракони. Храмът разполага и с осем царски икони, които са дело на неизвестен зограф от 1849 година.

За празника в село Градево тази събота ще бъде отслужена празнична литургия и водосвет от 12:00 часа, след което ще бъде благословен курбан за здраве в 12:30 часа. Празникът ще продължи с музикална програма от 19:00 часа с участието на ЖФГ „Детелина“, МФГ „Веселие“, певицата Кинче Вълчева и оркестър.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини