Показаха мраморната статуя, открита преди ден в Хераклея Синтика

Показаха мраморната статуя, открита преди ден в Хераклея Синтика
Мраморната скулптура, която археолозите започнаха да разкриват вчера в Cloaca Maxima (в Големия канал на античния град), се оказа изключително запазена - за разлика от всички останали досега, откривани без главите.
 
"Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район", коментира ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински. 
 
"Предстои ни още много работа и не искам да прибързвам със заключенията, но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България. Предполагам, че някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век – за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия", допълни археологът.
 
Статуята ще бъде внимателно преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители там.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини