Парламентът отхвърли номинацията на Росен Желязков за премиер, няма да има правителство с първия мандат

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Депутатите в 50-ото Народно събрание отхвърлиха току-що номинацията на Росен Желязков от Коалиция "ГЕРБ-СДС" за премиер. От 238 народни представители само 98 гласуваха "за", "против" бяха 138, а двама гласуваха "въздържал се". При гласуването се видя ясно и разцеплението в ДПС от последните дни. 30 депутати от партията подкрепиха Желязков за премиер, а 14 - не, а един се въздържа. По процедура, след като не е одобрен кандидатът за министър-председател, то тогава въобще не се гласува структура и състав на Министерския съвет, предложен от кандидата за премиер.

На 1 юли Росен Желязков получи и веднага върна изпълнен на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. По-късно същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за премиер.

В проектокабинета "Желязков" имаше един вицепремиер и 19 министри. От тях седем са част от настоящия служебен състав.

За да бъде одобрен кабинетът, бяха нужни поне половината от гласовете на присъстващите в залата депутати.

Правителството се гласува с обикновено мнозинство. В залата присъстваха 238 депутати, това означаваше, че 120 от тях трябваше да подкрепят предложението.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини