Центърът на град Гоце Делчев става по-зелен и по-красив с проект за почти 1 милион лева

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Кметът Владимир Москов подписа договор за финансиране на проектно предложение на Община Гоце Делчев по Приоритет 1 "По-зелен граничен регион" на програмата Интеррег VI-A ИПП България-Северна Македония.

Проектът с име „Трансформиране на градски обекти със зелени инфраструктури", акроним EcoScape, е с водещ партньор Община Гоце Делчев и ще се изпълнява в партньорство с Община Щип и Източен регион за планиране от Република Северна Македония.

Общата цел на проекта EcoScape е да насърчи и улесни приемането на екологосъобразни решения в рамките на градските зони в трансграничния регион, създавайки среда, благоприятна за повече зеленина в градските и крайградските зони в рамките на трансграничния регион, и да улесни преход към устойчиви практики.

Инвестиционните дейности, които са включени в проекта, са свързани с подобряване на зелената инфраструктура в централна градска част на Гоце Делчев чрез реконструкция, основен ремонт и озеленяване на парково и площадно пространство пред Дома на културата. На площ от 0,775 ха ще се засади нова зеленина (ниска и висока), която ще се състои от високи широколистни дървета и нискостъблени декоративни растения. Предвидено е благоустрояване и реконструкция на зелените площи – ще се съблюдава съществуващия видов състав на зелената растителност, устойчив на замърсяване на въздуха и високи градски температури. Други дейности по проекта са подмяна на съществуващите настилки с нови естествени материали - пропусклива настилка от гранитни павета, паркинг елементи от тревна фуга и подмяна на осветление с енергоспестяващо.

Предвижда се и облагородяване на двата пешеходни моста над река Градска, свързващи площадното пространство с централна градска част, включително достъпна архитектурна среда от прилежащите улици.

Проектът е със срок за изпълнение 30 месеца. Общата стойност на договора е 1 696 957 лв., от които 967 140 лв. са за Община Гоце Делчев и са 100% безвъзмездно финансиране от програмата.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини