Строят спешно подпорна стена, за да се обезопаси резервоар за питейна вода

Снимка: Община Петрич
Снимка: Община Петрич
Нова подпорна стена ще пази от свлачища резервоара за питейна вода „Яворите“. Работата на терен вече е в ход. Строи се в участък на улица „Беласица“ в град Петрич. Неотложността за изпълнението на проекта е продиктувана от намиращия се в близост резервоар „Яворите“.
 
Това съоръжение захранва с питейна вода цялата средна зона на общинския център. Намира се на метри от активираното през 2021 година свлачище. Ако не се пристъпи към укрепване на ската, ще бъде рисково за резервоара за питейна вода, това беше заключението след оглед на място.
 
Община Петрич внесе искане пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за отпускането на средства, които да се насочат за решаване на проблема.
Проектът получи одобрение за финансиране в размер на 1,3 млн. лв. По него се предвижда да се изгради подпорна стена. За да бъде напълно подсигурен и резервоарът, стената ще бъде с дължина 42 метра.
 
Височината варира – от 4,30 м. в най-ниска точка до 5,30 метра при най-високата. Специфичен е строителният подход за нейната направа. Инженерно-геоложко обследване установи, че носимоспособността на почвения слой е много слаба, което налага задължително пилотно фундиране – изграждане на 35 пилотни фундамента на дълбочина 6 метра и разстояние между тях 1,20 м. Над тях ще бъде направена самата подпорна стена.
 
С изграждането на новата подпорна стена ще се реши и проблем за живеещите в съседство на компрометирания участък граждани.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини