Хариет Бичър Стоу: Човешкото сърце копнее за красотата

Хариет Бичър Стоу: Човешкото сърце копнее за красотата

Хариет Бичър Стоу е родена на 14 юни 1811 г. в Личфийлд, САЩ. През 1852 година е публикуван световноизвестният й роман-бестселър „Чичо Томовата колиба”.

Книга, която дори има принос за напрежението, довело до Американската гражданска война. Преведен е на 37 езика и само за пет години са продадени половин милион бройки. Хариет Бичър Стоу написва книгата като протестна реакция срещу нововъведения Закон срещу бягството на роби (1850), според който помогналите на избягал роб се считат за престъпници. Идеята за романа „Чичо Томовата колиба“ я осенява по време на църковна служба. Внезапно тя получава видение на окъсан, измъчен роб, когото бият жестоко. По-късно казва, че романът е вдъхновен и написан от Бог.

Сюжетът е отчасти базиран на истински случай, известен на Хариет Бичър Стоу, а също и на други подобни случаи. При писането на романа тя изпада в състояние на вдъхновение „Не можех да контролирам разказа, Бог сам го пишеше“, твърди Стоу. „Аз бях само инструмент в ръката Му. На Него трябва да се отдадат всички похвали“. Президентът Ейбрахам Линкълн се среща с Бичър Стоу и се шегува: „А, значи Вие сте малката женичка, написала книгата, от която започна голямата война!“.

По ирония на съдбата Стоу не е имала никакви намерения да подстрекава към война.

В романа робството се разглежда не от политическа и философска гледна точка, а от гледната точка на семейните и христиняски ценности. Робството е жестоко, според Стоу, защото разделя семействата и така прекъсва естествените връзки между родители и деца и – преди всичко – защото противоречи на християнското учение. Книгата засилва напрежението, довело до Американската гражданска война (1861-1865), с която се премахва, поне на хартия, робството на цветнокожите в Америка. Хариет Бицър Стоу напуска този свят на 1 юли 1896 година в Хартфорд, САЩ.

Ето някои мисли на писателката:

Колко странно, че миналото понякога оживява в нас.

Детето не може да се заблуди. То винаги чувства как се отнасят към него.

В гроба не всички сме свободни и всички сме равни

Литературата на нацията трябва да израсне от националното самосъзнание...

Детето - ето това е истинският демократ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини