КПКОНПИ отстрани Андрей Гюров от ръководството на БНБ

Андрей Гюров, снимка: Фейсбук
Андрей Гюров, снимка: Фейсбук

Подуправителят и ръководител на управление "Емисионно" в Българската народна банка е в несъвместимост да изпълнява задълженията си и е излязъл в неплатен отпуск, съобщи БНБ.

Несъвместимостта на Гюров е установена от Комисията за противодействие на корупцията, която е уведомила централната банка. Той е в отпуск "до предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка", се казва в прессъобщението.

Андрей Гюров е бивш депутат от "Продължаваме промяната" и като неин представител влезе в ръководството на БНБ с гласовете на своята партия, на ГЕРБ и на ДПС през 2023 година. Заедно с Гюров в ръководството на банката влезе и депутатът от ДПС Петър Чобанов.

В какво се състои несъвместимостта му със заемания пост не се съобщава. В Регистъра на влезлите в сила решения за установяване на конфликт на интереси на сайта на антикорупционната комисия такова решение не е публикувано.

Миналата година ИМТ настояваше за уволнението му, защото не прекратил навреме членството си в ръководството на партията. Тогава Гюров твърдеше, че е подал оставка от партийния пост веднага, а според устава на партията оставката поражда незабавно действие. Така Гюров счита мандата си за прекратен от 26 юли 2023 г.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини