Стотици миряни честват храмовия празник на църквата в село Попови ливади

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Голям храмов празник организират жителите на гоцеделчевското село Попови ливади на църквата "Свети Петър и Павел". Молитвеният дом е известен и като влашката църква. Преди повече от век тук е имало влашко село с каракачани, но после те се изселили. Стотици миряни ще почетат храмовия празник, който е на 29 юни /събота/.

Свещеници ще водят тържествената служба в храма, а по обяд ще бъде раздаването на осветения курбан. След това ще има вдъхновяваща музикална програма с участието на Марио Василев. Ще се извият кръшни народни хора под съпровода на фолклорни песни. Празненството ще е на поляните край църквата.

През 2002 г. по инициатива на тогавашния кмет на гръцката община Просочани са осигурени първите средства за възстановяването на църквата. С благословията на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил, светла му памет, храмът е включен за финансиране по европейска програма. Днес църквата е възстановена и отново е притегателно място за миряните.

За всички, които искат да присъстват на храмовия празник, а не разполагат с превоз, е предвиден автобус, който ще тръгне в 08:00 ч. от бившия магазин „Валан“ в град Гоце Делчев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини