Съдят нападателя на бизнесдамата Стефка Терзийска

Съдят нападателя на бизнесдамата Стефка Терзийска

Окръжна прокуратура-Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу 21-годишния Кирил Л. за опит за умишлено убийство. Обвиняемият е осъждан за грабеж, причиняване на средна телесна повреда и за трафик на хора. За него в МВР има няколко криминалистични регистрации. Той живеел с майка си в Благоевград. Поддържал контакти с криминално проявени лица в града, от които купувал наркотични вещества. Често имал парични задължения към тях.

С оглед положението му на зависимост бил лесно убеден от неизвестно лице да извърши убийство на 46-годишната бизнесдама Стефка Терзийска. За целта му била дадена информация за местоживеенето й, външните й белези, за управлявания от нея автомобил. За тази „услуга“ му била обещана облага - опрощаване на натрупани значителни дългове към криминално проявено лице.

В хода на разследването е установено, че Терзийска била омъжена за гръцкия гражданин Йоанис Козас, с когото окончателно се разделили през 2013 г. Отношенията им останали обтегнати. Между двамата възниквали спорове за пари и подялба на фирмите. Мъжът я заплашвал, като в тази връзка била издадена ограничителна заповед срещу него. Обвиняемият поел поръчката за умъртвяването на Терзийска и пристъпил към изпълнението й на 10.10.2023 г. Облечен изцяло с черни дрехи и качулка на главата, той застанал пред входа на жилищния блок, очаквайки жертвата си.

Последвал жената, когато тя излязла от дома си. Извадил от дрехите си метален прът с дължина около 75 см, тип „кози крак“, сложил латексова ръкавица на едната си ръка и нанесъл с него няколко силни удари в теменната част по главата на жената. Пострадалата се обърнала, инстинктивно се опитала да се предпази и побягнала. Извършителят я последвал, нанасяйки й удари по краката.

Жената успяла да стигне до оживена улица, където й била оказана помощ. Междувременно нападателят избягал, изхвърлил носената от него шапка и металния прът, свалил дрехите си и латексовата ръкавица, като ги скрил под паркиран автомобил.

Прибрал се вкъщи и споделил на майка си, че е търсен от полицията заради извършеното незаконно деяние. Тя го закарала в Сандански, където обаче бил издирен и заловен от полицейски служители.

По досъдебното производство е извършен оглед на местопроизшествие, намерени са и са иззети веществени доказателства, назначени са и са изготвени експертизи - комплексна ДНК-профилирана, дактилоскопна и съдебномедицинска.

Установено е, че на пострадалата са били причинени различни по вид и тежест травматични увреждания - нараняване, проникващо в черепната кухина, затруднение на движенията на ръката, травма, причинила постоянна слепота на окото.

Синът на Терзийска - Коста Козас, след опита за убийство на майка му бе категоричен, че баща му е поръчител на престъплението. Но това не се доказа от разследващите.

Анализът на доказателствата сочи виновността на обвиняемия. Той действал като извършител в съучастие с неустановен подбудител, за когото са отделени материали в друго досъдебно производство.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини