Наемат все повече непълнолетни младежи като бармани и сервитьори в Пиринско

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Туристическият бранш в Пиринско разчита през лятото и на непълнолетни младежи. Хотелиери, ресторантьори, собственици на каравани и барове търсят кадри, тъй като има глад в бранша за работна ръка.

Интересът към наемането на непълнолетни лица на възраст от 16 до 18 години е изключително голям. В последните седмици всеки ден постъпват по няколко искания от работодатели в Дирекция "Инспекция на труда" - Благоевград. Понякога идват и родители, но те не могат да са инициатори на тази дейност. Работодателите са тези, които подават искания.

Най-често се наемат ученици за работа в хотели и заведения, тъй като не е необходимо специално обучение. От бизнеса обаче се изисква сериозен набор от документи, за да се гарантира защитата на здравето и безопасността на непълнолетните работници. 

В някои от заведенията в Благоевград се трудят непълнолетни младежи, които си заработват по 40-50 лева надница.

Разрешение за работа на лица под 16 години се издава само тогава, когато имат някакви специални умения най-вече в областта на изкуството, за да са част от циркови или театрални трупи, казват трудови инспектори от Благоевград.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини