Екоминистерството разреши довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле

Снимка: Илинден прес
Снимка: Илинден прес

Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни анализи и проверки, позволи довършването на АМ „Струма" по „Източен вариант Г 10/50".

Обект на оценката от страна на МОСВ беше дали е необходима нова Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). То реши, че няма нужда от такава. 

От 23 май 2018 година влезе в сила и има действаща ОВОС на цялото трасе на АМ "Струма" през Кресненското дефиле. ОВОС е минала и през съдебни обжалвания срещу нея от страна на екологични неправителствени организации.

От над 20 години се бави цялостното изграждане на магистрала "Струма". Основна причина са делата на зелените организации срещу проекта. 

По данни на „Българска асоциация на пострадалите при катастрофи", в Кресненското дефиле са загинали 74 човека, а ранените са над 400 за последните две десетилетия. 

Трасето през дефилето е най-натовареният двулентов път в цяла Европа. Въпреки сложените разделителни колчета, пак има катастрофи. Задръстванията и тапите, особено през летния сезон и празничните дни, са ежедневие. В по-натоварените дни колоната преди Симитли стига до новия тунел Железница.

От Министерство на екологията са допуснали предварително изпълнение на своето решение. 

Еколозите от много години настояват за тунел, но геолози и геодезисти са категорични, че той не може да бъде построен през най-сеизмичната зона в страната. Друг проблем е, че скалите в Дефилето са със силна радиоактивност. На това място и до днес има 5 уранови мини а в село Крупник в началото на Кресненския пролом има станция, която мери газ радон.

След решението на МОСВ следва изработване на техническия проект и след няколко месеца или максимум година старт на строителство може да има до пролетта на 2025 г.

Реалистичното време за изграждане на АМ "Струма" по този вариант „Г 10.50" е до 2028 година, пише ekonovini.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини