6 музикални групи със зурни веселят Якоруда на Курбан байрам

Снимка: НЧ
Снимка: НЧ
Община Якоруда възражда традицията за общо честване на големия мюсюлмански празник Курбан байрам. Този празник има дългогодишна история, а за него са характерни традиционното облекло, местните ястия и музиката. Всички празнуващи ще впечатлят гостите на Якоруда с пъстрите си носии, с гостоприемството и обединението си. Празничният ден в неделя, 16 юни, ще започне в 09:00 часа с изпълнениета на 6 музикални групи със зурни, които ще бъдат разпределени в различни точки на града.

Два часа по-късно хората от общинския център и от съставните населени места ще се съберат в квартал"Под село" на улица "Цар Борис III". Всички заедно ще тръгнат към центъра на населеното място в 11:15 часа. А точно по обяд, в 12:00 часа, ще е тържественото посрещане на всички мераклии, предпочели да облекат традиционната за този край народна носия. Тогава е и стартър на фестивала под надслов "Якорудската песен".

Празникът продължава с живо изпълнение на оркестър "Якорудски извори" и кръшно народно хоро.
 
"С огромно удоволствие очакваме жителите и гостите на Якоруда на тазгодишното празненство. Всички заедно можем да вдъхнем живот на традицията с опита от миналото, силата на настоящето и надеждата за бъдещето", заявиха от Общината.

 

Още новини