Коледа е! Честито Рождество Христово!

Снимка: Булфото
Снимка: Булфото

Коледа е! Честито Рождество Христово! Християнският свят празнува един от най-големите църковни празници - рождението на Божия син Исус Христос.

Евангелието разказва, че той се е родил в град Витлеем. В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син.

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само млади мъже, които се наричат коледари. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се предоставят на църквата или на училището.

Весела Коледа!

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини