Осигуриха 1 млн. лв. за дооборудване на медицинския хеликоптер

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Правителството ще отпусне близо 1 млн. лв. за дооборудване на медицинския хеликоптер, така че той да бъде пригоден за планинско спасяване, без да е необходимо кацане. Машината ще бъде снабдена с кувиьоз за новородени и с апаратура, осигуряваща кислородотерапия от  хеликоптера до линейката. Това обяви министър-председателят Димитър Главчев при посещението си на авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на летище София. На място бяха също министрите на здравеопазването и на транспорта и съобщенията д-р Галя Кондева и Георги Гвоздейков.

Министър Гвоздейков изтъкна, че от края на месец май е разширен обхватът на мисиите по спешна медицинска помощ по въздух. „От 25 май вече мисиите „ХЕМС“ включват и планинско спасяване.  Хеликоптерът има възможност за монтиране на лебедка и ще предприемем действия по закупуването ѝ и сертифицирането на авиационния оператор за такива мисии“, заяви още министърът. По думите му вторият хеликоптер се очаква да бъде доставен в България през есента.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев изрази благодарност към служебния кабинет за разбирането и направеното, за да се облекчи дейността на спасителите. „Надявам се тази тенденция да продължи, защото нуждите са много“, посочи Нешев. По думите му хеликоптерът и в момента може да оказва помощ в планината, но при определени условия, едното от които е да има къде да кацне. “Често обаче случаите са на такова място, че се налага бързо и спешно евакуиране на пострадал и това може да стане единствено с лебедка“, добави Нешев. Той напомни, че Планинската спасителна служба разполага с достатъчен брой планински спасители, над 530 доброволци в цялата страна, всички подготвени безупречно.

В заключение премиерът отбеляза, че случващото се сега е плод на усилията на държавата и на всички служебни и редовни правителства през последните 5 години.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини