ОбС реши: Община Благоевград тегли кредит от 14,5 милиона лева

ОбС реши: Община Благоевград тегли кредит от 14,5 милиона лева

След повече от час дебати и аргументи „за“ и против“ тегленето на кредит от 14,5 милиона лева от Община Благоевград бе одобрено от Общинския съвет. 26 съветници одобриха предложението на кмета Методи Байкушев, само 6 бяха против, а двама се въздържаха. Други трима местни парламентаристи си направиха отвод от гласуване заради конфликт на интереси.  

Кметът посочи, че от началото на мандата му се работи за намаляване на разходи, оптимизация на администрацията, разсрочване на съществуващи дългове.

Полагат се усилия за оздравителен процес и край на дълговата спирала – това става с финансова дисциплина и с кредит, който да даде възможност да се финансират текущите проекти, подчерта Байкушев.   

Той припомни, че са наследени много просрочени задължения, които в момента са сведени до минимум.

Парите от новия дълг няма да се ползват за покриване на старите задължения. Кредитът е за точно определени проекти – не може да се използва за нищо друго, следи се от контролните органи за това. Има две части в предложението за дълга от 14,5 милиона лева. 6,8 милиона лева от тази сума са за проекти, за които са отпуснати целеви средства от държавния бюджет, но не са налични по сметките на Община Благоевград – за свлачището над пътя към курортната местност Картала, за Камерна опера и за улица „Промишлена“.

Методи Байкушев: Няма да съм популист, такса смет ще расте и в Благоеград, и в цялата страна

„От 2019 г. сме в дългова спирала и дефицитът постепенно се увеличава. Не са правени никакви реформи, никакво намаляване на разходите, увеличение на приходите. Дупката се разширява. Останалите средства от дълга са необходими за съфинансиране на европейски проекти. Собствените приходи на Общината не са достатъчни за правене на такива капиталови инвестиции“, подчерта Байкушев.

Общинският съветник Димитър Урдев изложи аргументи, че предстои вдигане на такса смет, което ще покрива разходите за тази услуга и няма да се налага Община Благоевград да я дофинансира с милиони левове. Според него тези пари ще останат в хазната. Урдев изтъкна, че е заложено и съфинансиране за обекти, които са 100% финансирани. Затова не смята, че Община Благоевград се нуждае от този кредит.

В крайна сметка предложението бе прието с мнозинство.

Основните параметри на предлагания дългосрочен дълг са: максимален размер  до 14 500 000 лева, годишен лихвен процент до 3% с включени в него всички банкови такси. Гратисният период, в който Общината няма да плаща суми по главници, е 24 месеца от подписване на договора за кредит.

Срокът, за който се предлага да се вземе кредитът, е 15 години. През първите две години ще се плащат само лихви, след което ще започне изплащане и на главниците. Максималният размер лихвата, която се дължи по този кредит би била 36 250 лв., изчислена върху пълния размер от 14 500 000 лв. Лихви, ще се начисляват само върху усвоените суми, което ще оптимизира лихвените плащания. Най-голям размер на месечните плащания за общината се предвижда да е през 25-ия месец от началото на кредита. Месечната дължима сума би била в размер на 129 198 лв., лихви и главница. Тази сума е по-малка от плащанията, които Община Благоевград прави по дълга от 2019 г., който изплаща през последните пет години и ще погаси окончателно през юли 2024 г.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини