Два варианта за бъдещето на зоопарка в Благоевград, търси се външно финансиране

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Два варианта за развитието на зоологическата градина в Благоевград бяха представени тази вечер на обществено обсъждане в зала „22 септември". Визията бе презентирана от доказани външни експерти пред жителите на областния център. Вариант 1 и вариант 2 предвиждат създаване на условия за консервационни дейности с цел запазване на популацията на защитени местни видове.

„Настоящото обществено обсъждане не се изисква от закона, но смятам, че решението за бъдещето на зоопарка не бива да се взима в тесен кръг, затова предложих да проведем тази среща и да чуем мнението на обществеността. От избора, който ще направим зависи последващата работа на експертите, подготовката на бъдещата стратегия и дали тя ще бъде одобрена за финансиране по ОПОС", каза кметът Методи Байкушев и поясни, че целта е Община Благоевград да спечели външно финансиране, без това да налага съфинансиране. Той допълни, че има предвидени от държавата до 6 000 000 лв. за развитието на зоологическите градини в Благоевград, Кюстендил и София.

В първия случай ще бъдат обединени част от Ботаническата градина и зоопарка. Те ще бъдат превърнати в „Гора на мечките и вълците". За целта ще бъде необходимо сегашното местообитание на мечката да се обособи като специализирано отделение за два вида, включващо два басейна и две вътрешни помещения. За да бъде гарантирана безопасността на видовете е предвидено изтегляне на вълците в субместообитание, където достъпът на мечките е невъзможен. В период на хибернация достъпът на вълците до бърлоги и леговища също ще се ограничава.

Според стратегията за осъвременяване на облика на зоопарка се планира още изграждането на местообитания и рехабилитационни зони за рис и дива котка. Ще бъдат обособени и иновативни съоръжения като волиери.

Върху площ от 2000 m² между огражденията на мечките и вълците, рисовете и дивите котки, с цел лесен достъп, ще бъде изграден и модерен ветеринарно-медицински блок, където ще се полагат всички необходими здравни грижи за животните.

На мястото на клетките за зайци и пилета ще има център, в който ще бъде изложена експозиционна колекция за посетители. В сградата се предвижда да се създаде и образователен център, като интересното тук е, че в тази зона ще има директен достъп на посетителите до животни, демонстрационна площадка и лаборатория. Това ще даде възможност за организиране и провеждане на зелено училище. Приложение с добавена реалност за смарт устройства ще дава допълнителна информация за животните.

При разработването на вариантите за съвременен облик на зоопарка експертите са заимствали опит от други зоологически градини, в това число Хаваи, Мексико, Нидерландия и др. 

Необятният свят на насекомите, таралежите и други малки видове ще бъде представен на любителите на животните в специални зали.

Във вариант 2 експертите са заложили само на използваемата територия на зоологическата градина като са включили ремонтни дейности, сред които допълване на външната ограда. Тук отново за кафявата мечка е предвидена по-голяма площ, ведно с две ограждения и два басейна, а за риса и дивата котка вместо отделни помещения се обсъжда дали животните да бъдат настанени в празни клетки или в клетки на други животни.

В идейната концепция при вариант 2 изграждането на ветеринарно-медицинския блок е под въпрос, тъй като няма достатъчно площ.

С обновяването и модернизирането на зоопарка в Благоевград освен че ще бъдат подобрени условията за обитание на животните, значително ще бъдат повишени туристическият поток и годишните приходи. По предварителен разчет вариант 1 предвижда те да бъдат в размер на 450 хил. лева, а вариант 2 – 330 хил. лева.

Презентация на идейната концепция може да видите на https://blagoevgrad.bg/ckeditor_assets/attachments/48239/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%B7%D0%BE%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA_%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4_27052024.pdf

Предложения могат да бъдат давани до 7.06.2024 г. на delo@blagoevgrad.bg или да бъдат депозирани в деловодството на Община Благоевград.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини