Преподаватели и студенти дискутираха дигитализацията във висшето образование

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

В Университетския център „Бачиново“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ се проведе среща дискусия на тема „Дигиталното благополучие във висшето образование“. Лектор беше заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева. Събитието бе открито от декана на Факултета по педагогика доц. д-р Янка Стоименова. Приветствие към участниците и гостите поднесе ректорът проф. д-р Николай Марин.

Заместник-министър Митева изказа удовлетворението си от избора на темата и подчерта, че тя е изключително актуална в контекста на съвременната дигитална трансформация, която променя начина, по който преподаваме и учим.

Форумът започна с презентацията на доц. д-р Ирена Атанасова, която говори за предизвикателствата и инициативите, свързани с дигиталното благополучие. Доц. д-р Габриела Атанасова продължи темата, като акцентира върху положителното въздействие на технологиите. Някои нови креативни начини за представяне на изкуство и култура презентира доц. д-р Антон Генов, а дигиталната грамотност във висшето образование коментира гл. ас. д-р Мирослав Терзийски.

Голям интерес сред присъстващите предизвика темата, свързана с тенденциите в дигиталния маркетинг за повишаване на дигиталното благополучие, представена от доц. д-р Динка Златева. Доц. д-р Наташа Ангелова насочи вниманието към ключовата роля на дигиталната удовлетвореност и адекватната реакция на техностреса.

Презентациите бяха последвани от отворена дискусия, в която всички участници имаха възможност да споделят своите мнения и опит. Зам.-министърът цитира данни, според които само 30% от младите хора в Европа разграничават факт от мнение и подчерта, че е необходимо да се работи по отношение на дигитално-медийната грамотност, като тя да се преподава, но и да се търси отговорност от тези, които преподават и обезпечават системата. Г-жа Митева коментира още, че по отношение на ресурси има огромна демократичност в това кой, откъде и какъв ресурс може да ползва, а държавата предоставя лицензи и достъп до академични бази данни на световно ниво за университетите.

В края на срещата ректорът проф. Марин благодари на всички за участието и за продуктивния обмен на мнения и идеи, които ще спомогнат за успешното справяне с предизвикателствата на дигиталната ера в образованието.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини