Не търсете работа – тя ще ви намери! Ето кои са най-перспективните специалности в ЮЗУ за 2024 г.

Не търсете работа – тя ще ви намери! Ето кои са най-перспективните специалности в ЮЗУ за 2024 г.

Светът е динамичен и всичко се развива, а това най-бързо се отразява на професиите. Ако искате да се реализирате кариерно, то би било важно да сте запознати добре с тенденциите на пазара на труда. 

Проучване на Агенцията по заетостта може да помогне на хората, които обмислят да сменят професията си и на тези, на които им предстои избор на първа професия. Хората, завършили средно образование, ще са малко по-търсени, отколкото висшистите. Проучването е за следващите от 3 до 5 години.

А кои ще са най-търсените и добре платени професии в контекста на усложнената геополитическа обстановка, изкуственият интелект и икономическата реалността в страната.

Ето и някои от най-перспективните професии ЮЗУ за 2024 година:

Предучилищна и начална училищна педагогика 

Предучилищна и начална училищна педагогика  отваря много врати и кариерни възможности в сферата на образованието. Работа в детски градини, ясли,  работа в начални училища, преподаване на различни предмети, консултант-експерт в различни институции. В частният сектор  възпитател в извънучилищни институции,  школи за работа с деца,  издателства  и др.

Конкуренцията за работни места в България не  е висока, а минималната основна заплата на учителите става 1 709 лева. Виж повече тук >

Бизнес маркетинг и реклама

Специалността “Бизнес маркетинг и реклама”  е много търсена на пазара на труда в България. Завършилите специалността могат да работят в различни сфери, като например в маркетингови отдели на компании, специалисти по  фрийлансъри   или да развиват собствен бизнес.

Важно е да се отбележим, че конкуренцията в сферата на маркетинга е висока. Специалистите по бизнес маркетинг и реклама обаче са сред най-добре платените професии в България. Средната заплата за специалист по бизнес маркетинг и реклама в България е около 2500-3500 лв. месечно, а опитните и квалифицирани специалисти могат да печелят значително повече. Виж повече тук >

Информатика и информационни системи и технологии

Завършилите тези  специалности имат  възможност  да се реализират като програмисти, системни и мрежови администратори и проектанти, графични дизайнери, специалисти по софтуерни и хардуерни технологии, разработчици на  софтуерни приложения, разработчици на уеб съдържание  и др.

Переспективите след завършването на тази специалности не са малки, търсенето е голямо, а заплатите  за ИТ сектора  в България е около 3000-4000 лв. месечно. Опитните и квалифицирани ИТ специалисти могат да печелят значително повече. Може да видите пазара моментното търсене в най-популярната платформа намиране на работа –  https://www.jobs.bg/it

Медицинска сестра и акушерка

На завършилите  специалност медицинска сестра или акушерка Югозападен университет “Неофит Рилски” им е  позволено да повишават своето образование в по-висока образователно-квалификационна степен (магистър, доктор) и да заемат ръководни длъжности, да работят в различни сектори в системата на здравеопазването – многопрофилни и специализирани лечебни заведения, научно-изследователски лечебни заведения, детски заведения и други социални заведения.

Възможността за реализиране след завършването на тази специалност е практически почти на 100%. Търсенето на кадри е огромен, а  средната заплата на медицинска сестра в България е около 1700-2000 лв. бруто месечно. Виж повече тук >

Медицинска химия 

Студентите завършили специалност “Медицинска химия”  в ЮЗУ имат добри възможности за реализация в лаборатории на фармацевтични предприятия, клинични лаборатории, лаборатории за създаване на нови лекарства, лаборатории по анализ и контрол, допинг лаборатории, както и възможности за успешно продължаване на образованието в по-високи степени (магистърски и докторски) в България и в чужбина.

 Конкуренцията за работни места в България   е относително ниска, а средната заплата за лаборант, служител във фармацевтични предприятие, лаборатории по анализ и контрол  в България е около 1500-1900 лв. месечно. Виж повече тук >

Национална сигурност

 “Национална сигурност”  открива богати възможности на завършилите специалността да се реализират като: работа като експерти по сигурността в управленски и административни звена в структурите на Президентство, Министерски съвет, Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерството на транспорта; експерти и специалисти в сферата на сигурността в институции от публичната администрация (централна и териториална администрация).

Други специалности, които са в класацията с добри переспективни  възможности са  туризъм,  връзки с обществеността, кинезитерапия, логопедия, международен бизнес,  публична администрация и международни отношения. Виж повече тук >

Експерти прогнозират още, че в секторите, в които има недостиг на работна ръка има и най-голям шанс за повишаване на заплатите и съответно възможност за реализиране по професията. Също така специалностите  с практическа насоченост стават все предпочитани.  Традиционните професии като икономисти, адвокати и счетоводители остават предпочитан избор, а позициите в сферата на информационните технологии и дигиталния маркетинг бележат ръст поради новите възможности за реализация и дистанционна работа от вкъщи в големи международни компании в страната и в чужбина.

Вижте всички бакалавърски програми тук: https://bit.ly/SWU-specialnosti

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини