25% от дребните пчелни стопанства са изчезнали само за година

Снимка: Български фермерски съюз
Снимка: Български фермерски съюз

Една четвърт от дребните пчеларски стопанства са изчезнали за година. Това показва статистиката на Обединения пчеларски съюз. Намаление с 8-9 на сто има и при фермерите, които отглеждат от 10 до 150 пчелни семейства. Причините са много, но основната е, че хората в сектора търпят големи загуби.

Зимата беше благосклонна към добруджанските пчелари и смъртността на пчелите е едва около 3%. С израстването на посевите обаче те са изправени пред дългогодишен проблем, съобщават от Българския фермерски съюз.

Имаме проблем в момента с пръсканията на пшениците. Пчелите са много агресивни. Имам съмнение, че се използват нерегламентирани препарати, внос от Турция“, твърди Десислав Янакиев, професионален пчелар.

Желаещите да се занимават с пчеларство, в най-голямото сдружение в Добрич, са намалели наполовина. „Оцеляването става все по-трудно. Основно заради ниската изкупна цена. Много от колегите продадоха тази есен и продължават да продават цели пчелини, кошери, инвентар, места, които са закупили във времето. Потомствени пчелари се отказват от пчеларството, което не е добре!“, заяви Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела” – Добрич.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини