Историк обяви Рилския манастир за пазител на сръбската духовност и култура

Снимка: Илинден прес
Снимка: Илинден прес

Сръбският историк Джордже Боянич обяви Рилския манастир за "пазител на сръбската история и духовност" и "символ на сръбското православие и култура". Това се казва в публикация на сайта "Сръбска история".

"Рилският манастир има огромни връзки със сръбската история и е важен за нас, сърбите, като стар сръбски просветен център, в него е имало много сръбски книги и ръкописи. Особено важна историческа фигура е Мара Бранкович, дъщерята на сръбския деспот Джурадж и византийската принцеса Ирина. Тя е била омъжена за султан Мурат II. Нашият сръбски рицар, воин и господар Хрельо Охмучевич остави голяма следа, той беше съвременник на крал Стефан Дечански и император Душан.", пише там. 

Твърди се, че има стенописи в манастира на сръбски владетели и надписи старосръбски език, но нарочно са били боядисани и скрити.

Смятам, че подобни интервенции върху стенописите са недопустими и че това е фалшификация на историята. Да не забравяме, че този манастир е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Българите обявяват, че Хрельо е български велможа, а това е фалшификация на историята.", твърди той. 

"След битката при Велбъжд през 1330 г., водена от сръбския генерал Стефан Дечански, Рилският манастир става част от сръбската държава", пише Боянич на своя уебсайт.

 В подножието на Рила планина в България, на надморска височина от 1147 метра, се намира Рилският манастир, посветен на Свети Иван (Йоан) Рилски. От София до манастира има около 117 километра, като се стига за около час и половина по хубав път.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини