Министър зададе тон за борба със сивата икономика и незаконните практики в туризма

Министър зададе тон за борба със сивата икономика и незаконните практики в туризма

Министърът на туризма Евтим Милошев участва вчера в работна среща, за да обсъди мерките срещу сивата икономика, организираните пътувания, нерегламентираната дейност на туроператори и упражняващите професията екскурзовод и незаконните практики в туристическия сектор като цяло.

Министър Евтим Милошев разговаря с представители на Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, Икономическа полиция – ГДНП и Национална агенция за приходите. В срещата участваха заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, както и експерти, ангажирани от страна на министерството. 

Министър Милошев подчерта, че е важно да се направи максималното в рамките на съществуващото законодателство и регулация, за да бъде защитен интересът на българските граждани, легално работещите в сектора и туристите през настъпващия активен сезон. Той се запозна с част от проблемите и затрудненията, които контролните органи и експертите срещат и изрази готовност за максимално съдействие.

„Нашият апел е да засилите проверките, за да протече спокойно летният туристически сезон“, призова министър Милошев и заяви: “Темата е гореща и затова сме се събрали тук не да констатираме нещата, а да вдигнем вниманието и да действаме превантивно с обединените усилия на различните институции, за да могат проверките да имат и очаквания дисциплиниращ ефект.”

Министърът постави акцент върху добрата координация на междуинституционално ниво, а водещото ще е запазване интереса на туристите.

Срещата бе инициирана след като представители на туристическия бизнес изразиха своите опасения за разрастването на сивия сектор и нарастването на нелоялните практики в сферата на туризма. В писма до Министерството на туризма Съюзът на екскурзоводите в България, Асоциацията на екскурзоводите в България и Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ поискаха „извършването на последващ контрол на екскурзоводите за спазване изискванията на Закона за туризма“.

На срещата бяха обсъдени и начертани конкретни стъпки за следващите два месеца. МТ изрази готовност за съдействие в осъществяването на съвместни проверки с различните контролни органи.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини