Античният град Хераклея Синтика край храма на Ванга посреща туристи с най-ценните си находки

Снимки: Община Петрич
Снимки: Община Петрич
Успешно се изпълни първият етап на проекта от Община Петрич за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия обект "Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи“.
 
Осигурена е доспъпна и комфортна среда за всеки турист, пристигнал да разгледа древното селище, изпълнено с много история и драматични обрати в развитието си.
 
Направена е консервацията на разкритото при проучванията на археолозите, като този процес ще се надгражда във времето, тъй като изследването на античния град ще продължи.
 
Вече са обособени пешеходни алеи и платформи за наблюдение, направен е и лапидариум от изложени на открито артефакти – части от колони, капители, части от статуи и други архитектурни елементи. Реставрирано е и светилището на Немезида.
 
В обекта работи и модерен посетителски център с две зали, подредена е и постерна постоянна експозиция, която показва културното и природно богатство в местността Рупите, където е и храмът на пророчицата Ванга.
 
Представена е също и историята на развитието на обекта от началото на разкопките преди 17 години. Оформени са и места за отдих на туристите. Сред атракционите на Хераклея Синтика са и реалистични фигури на хераклейци, които пресъздават сцена от живота в античния град.

                                          Хераклея Синтика - 2024

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини