Откриха обучителен полигон за спасителни кучета при бедствия и аварии край Разлог

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Полигон за обучение на спасителни кучета вече има в резултат на доброто партньорство на Община Разлог, Община Банско и Планинска спасителна служба при Български червен кръст.

Над 30 спасителни кучета с техните водачи от България, Румъния, Словакия и Чехия, инструктори, граждани и гости, в присъствието на кметовете на Банско и Разлог - Стойчо Баненски и Красимир Герчев, уважиха откриването на ценната за спасителите тренировъчна база.

„Искам да благодаря на ръководствата на община Разлог и община Банско, че този тренировъчен център е факт. Досега за тренировка ползвахме стари изоставени сгради, слагахме за укрития сандъци, а този тренировъчен център пресъздава напълно реално струпването при едно земетресение, има подземие, има тунел, има неща, които симулират земетресение. С този полигон кучето се адаптира към среда, близка до реалната, може да хване миризмата по микролокацията, което означава да хване точката, от която излиза миризмата и да покаже точно мястото. Кучето върши най-рисковата част от спасителната акция, след това влизаме ние“, сподели Любчо Джолев, водач на спасително куче.

Водачите на пет спасителни кучета от България и Словакия търсиха бедстващ човек в подземието на руините, като животните даваха сигнален лай при намирането на ранения.

Откриването на обучителния полигон за спасителни кучета е посветен на петдесетата годишнина от създаването на групата за спасяване с кучета на ПСС, съвпада и като събитие с Международния обучителен курс за спасителни кучета, който ще приключи на 14 април в Банско.

„Тази годишнина за нас е 50 години труд, себеотрицание и спасени човешки животи", каза Атанас Уков, ръководител на групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба към Български червен кръст. Главната цел на този обучителен център е да можем, когато има нужда, някъде, без значение къде, да се отзовем най-бързо и да извадим живи хора“, каза още той.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини