Обучават спасителни кучета над Банско, откриват полигон за действие при земетресения край Баня

Обучават спасителни кучета над Банско, откриват полигон за действие при земетресения край Баня

В разгара си е международният обучителен курс за спасителни кучета над Банско. От вчера до 14 април над тридесет водачи на спасителни кучета и инструктори работят на терен в ски зоната. Те тренират действия при лавинни нещастия, издирване на изгубени хора в планината и спасяване при земетресения и други бедствия.

В обучителния курс участват всички 20 водачи на кучета от България, както и водачи и инструктори от Чехия, Румъния и Словакия. Домакинството е поверено на Отряд Банско на ПСС като своеобразно признание за професионализма на спасителите от отряда и уважение към тях от страна на обществеността.

Международният курс е юбилеен, той е посветен на 50-годишнината от създаването на Групата за спасяване с кучета на ПСС. Пет десетилетия спасители и спасителни кучета се обучават и работят заедно за спасяване на човешкия живот.

„Голямо признание е да сме домакини на тази мащабна инициатива. За нас това е чест", заяви днес Атанас Уков, ръководител на Групата за спасяване с кучета на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

Той разкри, че утре в 14:00 часа ще се открие специален полигон край село Баня, изграден от Общините Банско и Разлог. Става въпрос за разрушена от земетресение сграда, в която има укрепени укрития и подземни тунели. Полигонът се доближава максимално до реалната обстановка. Там ще се провеждат тренировъчни действия за реакция при земетресение.

                                         Полигон-село Баня

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини