Кукери ще събудят село Елешница с чановете и игрите си навръх Великден

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Село Елешница ще посрещне Великден със звън на чанове, кукерски обичай и прогонване на злото далеч от населеното място. Невероятен карнавал със скечове, усмивки и много настроение ще има на 5 май /неделя/. Площадът на Великден в Елешница се преобразява. С цветните и пъстри носии на млади и стари, със страшния танц на кукерските групи. Със свирните и тъпаните на оркестрите. С огромното, на два- на три ката хоро, на което се хващат всички, заредени с усмивка. По традиция ще има и много гости от страната и чужбина.

Кукерските групи на трите махали - Гуджилец, Плаж махала и Средната, ще се превърнат в атракцията на деня. Маскираните мъже, жени, младежи и деца ще възкресят добротата в хората. Млади и стари пазители на традициите от Елешница и цялата страна ще окупират площада пред кметството, облечени в български носии.

Обичаят тук се предава от поколение на поколение и е съхранен от местните хора. Танцуващите кукери възвестяват и пролетното пробуждане на природата. Легендата разказва, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите.

„Празникът е сред най-почитаните в региона. Идват все повече туристи от цялата страна, има и чужденци. Те са вдъхновени от красотата на маските и кукерските премени. Вече над 30 години правим този празник навръх Великден”, твърдят жители на село Елешница.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини