Емил Зола: Можете да потиснете истината и да я заровите в земята, но тя отново ще израсне

Емил Зола
Емил Зола

Емил Зола е смятан за един от най-популярните френски писатели от XIX век. Той е представител на реализма, теоретик на „натуралистичното“ движение в литературата. Последните три десетилетия на XIX век Зола на практика е в центъра на бурния литературен живот във Франция. Създателят на романите, поразяващи с техния реализъм, бил свързан с нишките на приятелство с много автори от своята епоха и е оказал влияние върху развитието на европейската литература.

Бъдещият писател и публицист е роден в Париж, столицата на Франция, на днешната дата през 1840 година. Емил е роден в семейство на италиански и френски език и получава френско гражданство. Бащата на момчето беше инженер.

През 1887 г. неговият живот се променя невероятно. Той се подлага на диета, отслабва. Няколко години по-късно среща Жан Розеро. Тя е на 20 г., стройна, тъмноока и е силно изненадана от вниманието на известния писател. Зола се влюбва светкавично в нея, настанява я в един апартамент. Жан му ражда две деца – Денис и Жак. Творецът се посвещава изцяло на жената, която му дава непознатото дотогава щастие – да има истинско семейство и близост, топлота. Зола се грижи, обича и закриля всячески Жан.

Но не спира и да твори, не може без писането. Ето и най-четените романи и творби на Зола, които му донесоха световна слава: „Изповед на Клод“, „Завет на мъртвите“, „Марсилийски тайни“, „Парижката мъниста“, "Жерминал”, „Нана”, „Пари”, „Човекът звяр”. Писателят си отива от този свят на 29 септември 1902 година.  

Прочетете интересни мисли на френския писател:

„Можете да потиснете истината и да я заровите в земята, но тя отново ще израсне“.

„Артистът е нищо без дарбата, но дарбата е нищо без работа“.

„За мен съдбата на животните е неразривно свързана с тази на хората“.

„Не се тревожа за красота и перфекционизма. Не ме интересуват великите векове. Това, за което ме е грижа, е животът, борбата“.

„Според мен не можеш да твърдиш, че си видял нещо, без да го снимаш“.

„Двама човека живеят в артиста. Поет и занаятчия. Поетът се ражда. Занаятчия се става“.

„Мисълта е дело. От всички дела тя облагородява света най-много“.

„Цивилизацията няма да пребъде преди последния камък от последната църква да падне на последния свещеник“.

„Не аз съм силен. Силен е разумът, силна е истината“.

„Насилието никога не носи успех, не можеш да промениш света за един ден. Този, който обещава да промени всичко изведнъж, е глупак или лъжец“.

„Не е необходимо човек да е смирен, за да заслужи помощ, достатъчно е да страда“.

„Човек кове стила си на ужасната наковалня на крайните срокове“.

„Духни свещта – няма нужда да виждам как изглеждат мислите ми“.

„Нищо не дава повече кураж на младите хора от любовта“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини