Мария Габриел призова за премахване на визите за САЩ и Канада

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

"Визовата реципрочност е основен принцип на общата визова политика на ЕС. Радвам се, че този приоритетен за България въпрос е важен и за Европейската комисия. Конкретните резултати с договореното поетапно премахване на визите за българи и румънци за Канада е доказателство, че само с координирани действия можем да постигаме напредък. Но за да продължи ЕС да говори в един глас на международната сцена, трябва да обърнем сериозно внимание на сегашната ситуация, създаваща усещане за различни категории страни и граждани на Съюза. Тази негативна тенденция може да има дългосрочни последици“. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел в дебата с комисар Аврамопулос относно плановете на Комисията за постигане на пълна визова реципрочност със САЩ и Канада.

Евродепутатите призоваха за премахване на визите за всички европейски граждани за тези две държави, за да имат право да пътуват така, както американските и канадските граждани посещават ЕС.

 

Мария Габриел специално подчерта усилията на комисар Димитрис Аврамопулос, положени до момента по въпроса. Според нея изпреварваща стъпка е ясното открояване на негативните последици от определени действия. „Призовавам за решително отстояване на механизма за визова реципрочност с всички инструменти на дипломацията, за да може защитавайки авторитета си на Европейски съюз да отговорим на очакванията на всички европейски граждани“, апелира в заключение Мария Габриел.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини