Херувим пазел от зло Мелник, мраморната плоча е открита в средновековен храм

Херувим пазел от зло Мелник, мраморната плоча е открита в средновековен храм

Екип археолози откри миналата година много ценна находка в средновековната църква „Света Богородица Животворен извор“ в град Мелник. Става въпрос за мраморна релефна плоча, на която е изобразен херувим - четирикрил ангел. Херувим в превод от еврейски език означава излияние на премъдростта. Те се смятали за пазители на знанието.

„Най-вероятно датировката на тази находка е от Средновековието, когато е имало църква на същото място. През Възраждането е построена нова църква, тази плоча открихме в стените на новия храм. Тези ангели предпазват от зло, най-вероятно мраморната плоча е била част от некропол, тя има трофеен смисъл“, заяви днес гл. ас. д-р Методи Златков от Национален археологически институт с музей при БАН.    

Разкопките на храма дават много ценни научни данни и възможност за експониране на един важен и интересен паметник за историята на Мелник. Мраморната плоча с четирикрилия ангел пък в момента е част от временна изложба в София с най-ценните находки, открити през 2023 година.

Според християнството ангелът е свръхестествено, безсмъртно, разумно същество, изразяващо волята на Бога и притежаващо нечовешки умения и възможности. Вярва се, че има ангели, които закрилят места, народи или отделни хора.

През Средновековието сред християните става разпространено схващането, че след тайнството на кръщението човек получава ангел пазител, ангел хранител до себе си, който бди над него през целия му земен път, стои зад дясното му рамо и говори с гласа на съвестта.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини