Еко новини: Зелените ще опитат да блокират довършването на АМ Струма с умрял вълк

Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Еколозите отново се опитват да спрат довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле. Този път искат да го направят, използвайки вълк, умрял преди 8 години. Хищникът е бил част от  глутница, обитавала западните склонове на Пирин, съобщава електронното издание ekonovini.bg.

Сайтът припомня, че през 2008 година еколози слагат GPS  нашийник на двугодишен вълк(средната продължителност на живот на вълците в дивата природа е 10 години). Ареала на местообитанията на животното е Пирин. Зелените го кръщават Типик. Еколозите твърдят, че той е правил самостоятелни рейдове, пресичайки многократно, над 30 пъти, Кресненското дефиле и шосе Е-79 .

Това е най-натовареният двулентов път в целият Европейски съюз, по който денонощно преминават в колони хиляди коли и камиони. Еко Новини се позовава на справка, според която през последните 30 години няма данни или медийни публикации за пътен инцидент с вълк или друг едър хищник в Дефилето.

Целта била точно сега да се опитат да докажат пред Бернската конвенция, която организира среща за довършването на АМ Струма в Сандански през април, че освен земноводни - змии, гущери и костенурки, районът се обитава и от едри хищници.

Според тях вълкът Типик непрекъснато е пресичал  Кресненското дефиле от Крупник, чак до Струмяни и Малашевската планина. Кога се е случило, колко е вярно и какви доказателства имат, само еколозите знаят. Факт е обаче, че няма официално публикувани подобни данни.

Преди няколко дни от Европейската комисия потвърдиха съгласието си незабавно да започне изграждането на АМ Струма по склоновете на Пирин, посока София. Това решение на Брюксел изненада много неприятно зелените, а вълкът Типик е поредният опит, който правят, за да забавят проекта.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини