Стартира подписка за стопанисването на хижа Македония от БТС, първите туристи вече я подкрепиха

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Събирането на подписката за стопанисването на хижа „Македония“ от Българския туристически съюз стартира днес. Първи я подкрепиха 40 туристи, които са в планинската хижа в Рила планина над Благоевград.

Инициативен комитет бе избран вчера на среща в зала „22 септември“ в областния център на Пиринско. В него влизат Венцислав Венев – председател на БТС, Иван Големеев – председател на Туристическо дружество „Айгидик“-Благоевград, Васил Николов от УС на БТС, Александър Христов от ТД „Айгидик“ и Ани Андонова.

„Гражданската инициатива е по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Целта ни е да съберем няколко хиляди подписа, които ще изпратим в Народното събрание и Министерския съвет. С подписката настояваме хижата да остане публична държавна собственост, но неин ползвател да може да е единствено Българският туристически съюз чрез туристическото дружество в Благоевград“, заяви днес Иван Големеев.

Той подчерта, че през всичките години на съществуване на базата владеенето и стопанисването е било в ръцете на БТС чрез туристическото дружество в Благоевград, като нито за момент не са губили владението и са се грижили като добър стопанин на обекта. Само в последните 15 години  са инвестирани над 180 000 лв. за ремонт и поддържане на хижа „Македония.

90-годишната хижа „Македония“, която е една от най-добре поддържаните в страната, се оказа ябълката на раздора между Национален парк „Рила“ и Българския туристически съюз. През 2016 година тогавашният областен управител, без да отчете историческите документи и факти за изграждането на хижата през далечната 1933 година, я актува заедно с хижа „Чакалица“ като собственост на НП „Рила“. На базата на това решение на 26 февруари, без да се съобрази с многобройните протести от страна на БТС, управата на парка обяви конкурс за отдаване под наем на хижа „Македония“. 

Председателят на ТД „Айгидик“ - Иван Големеев, недоумява как може хижата, която досега винаги се е стопанисвала от местното туристическо дружество, изведнъж да се окаже в ръцете на управата на парка. Според него целта сигурно е да се даде под наем на „правилния човек“, тъй като базата е сред най-добрите в цяла България.

„Моята информация е, че документи за наемане на хижата сме подали само ние. Но не са изключени изненади. Винаги за ремонтите и подобряването на постройката са се грижили туристите и най-вече благоевградчани – с материали, с труд, с транспорт, заяви Иван Големеев.  

Директорът на НП „Рила“ – Красимир Андонов, пък е категоричен, че той и екипът му са спазили закона на 100%. Ръководството на парка няма право на стопанска дейност, затова отдава под наем сградата, за да се стопанисва по най-добрия възможен начин. Срокът за подаване на документи изтече на 12 март.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини