Какви са признаците на слуховата загуба?

Какви са признаците на слуховата загуба?

Ако увеличавате звука на устройствата си, в ушите ви постоянно се чува звънене или бучене, ресторантите ви се струват прекалено шумни, гласовете на приятелите ви са прекалено тихи и всички сякаш мърморят, може би проблемът е във вас, а не в тях. И може би е време да проверите слуха си.

Причини и последици от загубата на слуха

Загубата на слуха, която засяга хора на всякаква възраст, има широк спектър от причини - от нараняване до продължително шумна работна среда и генетика. Загубата на слуха изолира хората от околните и от заобикалящата ги среда. Освен това тя е уморителна.

Хората със загуба на слуха полагат много усилия, за да чуят какво се говори около тях. Изследванията показват, че децата със загуба на слуха са по-уморени от тези с нормален слух и дори от децата с хронични заболявания. Тези констатации са съпоставими и с тези при възрастните. Съществува и връзка между загубата на слуха, нивата на стрес и влошаването на когнитивните способности.

Извършване на скрининг

За съжаление, след като човек завърши училище, не се провеждат редовни прегледи за загуба на слуха. Следващият път, когато хората могат да се подложат на профилактичен скрининг, е когато по свое желание се обърнат към специалист. Това е дълъг период от време, в който загубата на слуха може да остане неразкрита.

Ако се притеснявате за качеството на слуха си, можете да пожелаете да ви бъде направен тест. Необходимо е да си направите базово изследване поне до 65-годишна възраст.

В Центрове за слуха Ototon можете да си направите изследване на слуха бързо и в удобно за вас време.

Дори ако пациентът е подложен на скрининг, проучванията показват, че той чака средно от пет до десет години, преди да предприеме каквото и да било, за да се погрижи за промените в състоянието си. Това се дължи на три основни пречки: стигмата, касаеща носенето на слухови апарати - особено погрешното им свързване със старостта - тяхната финансова стойност и липсата на застрахователно покритие.

                                                             Слухов апарат

Да кажем "да" на слуховите апарати

По същество слуховите апарати увеличават способността ви да чувате. Тъй като устройствата извършват тежката работа по чуването, те могат да намалят нивата на стрес и умора. Освен това те ви позволяват да се включвате отново в разговори и да се наслаждавате по-пълноценно на любимите си занимания.

Съвременните слухови апарати са добра комбинация от медицински и физически фактори. Макар че в някои отношения те приличат на AirPods, слушалките и Bluetooth, те отиват една стъпка напред, като ви позволяват да персонализирате слуха си. Вече можете да ги регулирате с мобилния си телефон, да избирате степента им на функциониране в зависимост от околната среда, да ги зареждате през нощта и много други. Новите модели са презаредими и нямат нужда от сменяеми батерии. Именно защото са като персонализирани, безжични слушалки.

Въпреки че слуховите апарати не са съвършени, аудиологът може да ви помогне да откриете тези, които най-добре отговарят на вашия начин на живот и специфични нужди. Можете да изберете начина на прилягане и дали ви харесва как звучат. А след като ви бъдат поставени слухови апарати, ако все пак има нещо, което не ви се струва както трябва, аудиологът може да ги коригира.

Ето защо не прекарвайте от пет до десет години в страдание, причинено от загуба на слуха. Направете си скрининг и след това, ако е необходимо, работете с аудиолог, който ще ви помогне да чувате възможно най-добре и да се наслаждавате на живота.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини