Специалисти и доброволци от 6 държави се обучават как да помагат на деца със СОП

Специалисти и доброволци от 6 държави се обучават как да помагат на деца със СОП

Специалисти и доброволци от 6 държави се обучават как да помагат на деца със специални потребности. 10 дни ще продължат срещите и дискусиите на участниците в базата на Югозападния университет в парк „Бачиново“. Домакин на форума е Фондация „За утре“, а събитието е част от проекта  „Interactive inclusion“ по Програма Еразъм.

Представители от България, Италия, Хърватска, Турция, Румъния и Литва ще обменят опит и ще представят различни модели на работа с деца със специални потребности. Целта е да се съберат най-добрите практики, за да се създадат най-подходящите условия за обучението на децата.

На форума Фондация „За утре“ ще представи успешния модел, който прилага вече 4 години в сградата на Четвърто основно училище в Благоевград.

„Това, което трябва най-напред да разберем, че с подходяща и навременна работа тези деца имат шанс за достоен живот. Това е най-важното, което трябва да разберем като общество и оттук нататък трябва да положим усилия то да се случи. За мен обществото трябва да намери начин, така че държавата, здравната и образователната система да открият онази пресечна точка, за да създадат необходимите условия на тези деца и техните семейства, да им се осигури необходимата подкрепа“, категоричен е Димитър Урдев от Фондация „За утре“.

Моделът, по който се работи в Четвърто основно училище с тези деца, е първият в цяла България. Началото бе поставено преди 4 години, но кризата с ковид малко забави процеса на прилагане на практика на модела. През последните две години и половина се работи доста усилено.

„Реализираме сме в училището един изключителен проект, от който резултатът за децата, включени в него, е много положителен. Той е за деца със специални образователни потребности, за деца с различни интелектуални затруднения, с обучителни затруднения, с емоционални проблеми. Ние там сме създали две класни стаи. В едната могат да работят 6-7 деца непрекъснато. В другата може да са до 10 деца, там има възможност и почасово да се работи с децата в зависимост от техните нужди.  

Идваха и две деца от Разлог миналата година, вече и там опитват да приложат същия модел и са напът да го направят успешно. Моята генерална цел е създаването на общинска програма за работа с деца със специални образователни потребности. Амбицията ми е да се обхванат всички деца“, каза още Димитър Урдев.

Той подчерта, че това трябва да бъде свързано с една ранна диагностика още в детската градина, за да започне навременна терапия. Когато тези деца отидат в първи клас, те да имат вече едно структурирано поведение, да бъдат много по-активни участници в образователния процес. И тогава няма да е необходимо с тях да се прави много терапия, а просто ще им се оказва само образователна подкрепа. За голяма част от тях, които успеят да преодолеят тези дефицити, те е нормално да бъдат приобщени в класовете, в които са. А за други деца да се създадат условия, така че в горните класове - от 8 до 12 клас, да придобият необходимите трудови навици и умения за самостоятелен живот, така че да могат и те да бъдат интегрирани в обществото на база на техните силни страни. Но това може да стане само с подходящо образование за тези деца.

На въпрос как се осъществява един такъв проект Димитър Урдев отговори, че това е възможно с „голяма доза лудост и с много борба“.

Най-трудно му е да убеди родителите в това, че на техните деца може да им бъде помогнато. Дори и в момента има много срещи и разговори с родители, които не вярват, че това е възможно.

„И те не вярват с голяма доза основание. Когато те забележат първите симптоми, когато тръгнат при първите специалисти, то на тях се гледа като непрекъснат донор на пари, като на възможност за недотам добри практики. Когато те се опитват да помогнат на децата си, те се сблъскват с много проблеми, с неяснота във всяко едно отношение на системата и те наистина се отчайват“, допълни Димитър Урдев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини