Превърнаха читалището в Логодаж в работилница за шиене на дантели

Снимки: Читалище
Снимки: Читалище

Читалище "Иван Чаушки 1934” в благоевградското село Логодаж се превърна в своеобразна работилница за шиене на дантели. Гости на селото ще имат възможност да се учат да правят красиви дантелени покривки, а учителки ще бъдат жените от местната самодейна група, които впечатляват с творенията си присъстващите на всички събори и фестивали, на които ходят.

„Искаме по този начин да предадем този занаят от баби на внучки, за да се продължи традицията. Младите да се научат да шият дантели. Не е трудно шиенето – трябват им само игла за шиене и макара с конец. Но става бавно, изискват се умения, време и търпение”, коментира Дафинка Бойчева, която е секретар и библиотекар в читалището на Логодаж.

Най-добрият майстор на дантелите в Логодаж е нейната свекърва Веселина Бойчева, която е на 78 години.

„Тя вече обучи три свои ученички, които също шият дантели. Цяла зима ще шият, а пролетта ще направим изложба от всички ушити дантели. След Нова година ще определим един ден от седмицата, в който ще може гости от други селища да се учат на този занаят в нашето читалище. Ще ги черпим с чай и греяна ракия в зимните месеци”, обещава Дафинка Бойчева.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини