Разширяват овцеферма край Петрелик, ще отглеждат 1600 животни

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Фирма „Макс-Строй 91” ЕООД със седалище в хаджидимовското село Копривлен има инвестиционно предложение за разширяване на производствената дейност в съществуващ овчалник. Овцефермата е в местността Говедораво край село Петрилик. Всички, които желаят да изразят мнения и становища по него, могат да го направят писмено в община Хаджидимово, в кметството в Петрелик или в РИОСВ–Благоевград.

Инвестиционното предложение е за изменение на производствената дейност. Идеята е да адаптира съществуващата овцеферма за 600 овце от месодайно направление към екологичен овцевъден комплекс с максимален капацитет до 1600 овце-майки, специализирана за производство на мляко и месо.

До момента, при първия етап, са построени производствена сграда за отглеждане на агнета за угояване и женски шилета, втора постройка за отглеждане на 200  овце-майки, административно-битова сграда с филтър, помещения за почивка на персонала, санитарен възел и други, съгласно предвидената дейност, спомагателни помещения. При втория етап се предвижда технологична промяна при изпълнението, водеща до максимална адаптивност и гъвкавост на производството към пазарната конюнктура.

Предстои диверсификация на производството, състояща се в изграждането на екологичен овцевъден комплекс за интензивно отглеждане на максимум 1600 овце-майки от порода, специализирана за производството на мляко, разплодни женски и мъжки животни и месо (агнешко, шилешко и овче).

За осъществяване на инвестиционното предложение на този етап има издадено решение на РИОСВ – Благоевград за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС.

Годишно в овцевъдния комплекс ще се отглеждат до 1600 овце-майки, около 32 мъжки разплодника и максимум 2455 агнета. Технологията на отглеждане на всички категории животни е оборно-пасищно. 

Всички отпадъчни води се предвижда да се отвеждат чрез изградена вътрешна канализационна мрежа в изградената в обекта изгребна яма, като след достигане на номиналният й обем се предвижда отпадните води да се извозват. Не се очаква генериране на опасни химични вещества от дейността на обекта. Очаква се реализацията на инвестиционното предложение да е през 2017 и 2018 г. Отговорен орган за одобряване на настоящата разработка е община Хаджидимово, като местните хора също имат право на мнение, предложения и позиция. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини