Трещеник над Якоруда - все по-предпочитано място за туризъм

Трещеник над Якоруда - все по-предпочитано място за туризъм

Деца и възрастни в курорта Трещеник над град Якоруда вече могат да се насладят на любимия си бял спорт и да карат ски. Стига да има достатъчно сняг, че все още няма оръдия за направата на изкуствена снежна настилка. Туристите могат да се спускат на две писти - едната е с дължина около 500 метра, другата е малко по-къса и е подходяща за деца. Ремонтирани са и функционират двата влека край трасетата. Те са сертифицирани от контролните органи. 

Децата и младежите до 16-годишна възраст ползват съоръженията безплатно. Целта на ръководството на община Якоруда е Трещеник да се превърне в предпочитано място за отдих на наши и чужди туристи. Предстои изготвянето на дългосрочна стратегия за развитието на туризма в красивото кътче на Рила планина. Местната власт е в непрекъснат диалог с инвеститорите в курорта, за да се търсят общи решения.

За да може да има добавена стойност за местните хора. Трещеник е сред малкото курортни местности, където няма презастрояване и е запазила автентичната си планинска красота. Намира се в близост до Национален парк "Рила", известен със своето разнообразие на растителни и животински видове, характерни ландшафти и обекти на неживата природа.

Районът позволява практикуването на различни видове туризъм и спорт - пешеходни преходи, планинско колоездене и офроуд през лятото, каране на ски или моторни шейни през зимата.

Трещеник е  удобен изходен пункт за множество пешеходни маршрути в Рила планина. Могат да се направят интересни екскурзии до живописните местности Нехтеница и Мечата дупка, Якорудския циркус и Якорудските езера, до Казанския циркус и Казанските езера, до Грънчарския циркус и Грънчарските езера. С джип или пеша по черен път може да се отиде и до язовир "Белмекен" или до впечатляващата клисура Връви Секул.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. До вакльов
    Това ще е Първи и последен кметски мандат за М.Вакльов. Няма да има вече обединение. Няма да купите следващия нов кандидат , както направихте с М.Асьов. Изненадата предстои.??!!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини