Старчево на бунт срещу фотоволтаичен парк в гората край селото

Снимка илюстративна
Снимка илюстративна

Жителите на петричкото село Старчево са против инвестиционно намерение за изграждането на фотоволтаичен парк до населеното място. Според тях целта е да се монтират 52 000 слънчеви панели на площ от около 180 декара. Проблемът обаче е, че става въпрос за място, което е гора.

„Цялата местност е около 300 декара, а 85% от нея са залесени с дъбови дървета от местни хора, за да се намали рискът от наводнения. Инвеститор е столична фирма, бъдещият парк ще се издигне на стотина метра от последната къща. Няма да допуснем изрязването и на едно дърва, камо ли на цялата гора“, заяви днес кметът на Старчево - Георги Кузманов.

Според него инвеститорът си гони интереса, тъй като населеното място е сред най-топлите места в страната и с една от най-високите средни температури през годината. Управникът недоумява обаче защо общинските съветници от миналия местен парламент са взели решение за промяна на статута на въпросния терен от публична в частна общинска собственост. "Нашата информация бе, бе на въпросния терен има пасища и мери, които са самозалесили", лаконичен бе съветник от мандат 2019-2023 г. в Петрич.

"Това не е вярно, с това решение се дава старт на унищожаването на околната среда и на съсипването на гората", твърдят местни хора. Кметът и жителите на Старчево ще настояват настоящите съветници да отменят решението на предишния ОбС. Не стане ли това, местните хора ще търсят правата си в съда. Те вече са получили подкрепа от екологична организация, която е готова да започне съдебната битка за опазването на гората и природата край Старчево и срещу строителството на фотоволтаичен парк.    

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини