Николай Христов е царят на виното в село Дъбрава

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Колоритен празник на виното, посветен на Трифон Зарезан, събра стотици ценители на божествената напитка в благоевградското село Дъбрава. Местните лозари зарязаха лозята, като това направи и свети Трифон. Отец Светослав Кюцуков отслужи водосвет за здраве, берекет и благоденствие. За веселието и настроението се погрижихаталантливите деца от Холклорен танцов ансамбъл „Пиринче" и певецът Иво Попов.

Работа обаче имаше за журито, което дегустира 21 червени вина, 12 бели и едно розе. Но на празник като на празник - не мина и без награди за най-добрите винари. Призът за „Най-добро червено вино" отиде при Илиян Веселински, за „Най-добро бяло вино" - при Стефан Савов.

В категория „Най-добро розе" бе отличен Костадин Ханджийски от Благоевград. Той се оказа единственият участник, който предостави на дегустаторите две проби от този вид вино. Розето се произвежда от червено грозде, но с намалено време за ферментация с гроздови люспи. Този кратък контакт придава специфичния розов оттенък и по-лек вкус от този на червеното. Но никак не е лесно да се измайстори този течен еликсир и затова в тази категория често няма участници в конкурси за най-хубава божествена напитка.

Розето получава своя отчетлив цвят чрез производствен процес, който е известен като мацерация – най-разпространеният начин за приготвяне на това вино. Червеното грозде се изцежда и се оставя да се накисне (мацерира) с люспите си за ден-два, докато сокът придобие фин розов цвят.

"След това корите на гроздето се отстраняват и сокът продължава да ферментира. В зависимост от вида му цветовете на виното розе могат да варират от бледо до ярко розово", сподели един от най-добрите винари в община Благоевград - Костадин Ханджийски. 

За най-добър млад лозар бе обявен Благовест Ангушев, най-пенливото вино е на Тодор Ерделски, а грамота за „Най-бурно вино" получи Илиян Веселински. Призът за „Най-пивко вино" отиде при Константин Траянов, Илиян Дончев бе признат за производител на „Най-мераклийско вино", а за „Най-деликатно вино" бе отличен Райко Зашев.

Грамота за „Най-сгряващо вино" получи Кирил Митрев, за „Божествен еликсир" - Емил Митев, за „Любовен еликсир" - Людмил Огнянов, за „Най-ароматно вино" - Калоян Ерделски, а за „Най-омайно вино" - Валентин Стойчев.

Кулминацията в раздаването на наградите бе определянето на носителя на приза "Цар на виното" на село Дъбрава. Тази година царската корона на божествения еликсир бе положена върху главата на Николай Христов, който получи като подарък специално изработено дъбово буре.

                                        Дъбрава-Трифон-2024

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини