4 номинации за ИКАР получи театърът в Благоевград за две хитови постановки

Снимка: ДТ
Снимка: ДТ

На специална пресконференция вчера Съюзът на артистите в България обяви дългоочакваните номинации за Националните награди „ИКАР 2024“. Четири номинации за най-престижните театрални награди в България получи Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград за спектаклите „Метаморфози“ по Овидий, реж. Стайко Мурджев, и „Преображението“ от Ф. Кафка, реж. Веселка Кунчева. Спектакълът „Метаморфози“ е номиниран в категория „Майсторско техническо осъществяване“, което е голямо отличие и признателност към целия екип на театъра за положения труд на този грандиозен спектакъл.

Още една номинация за спектакъла на Стайко Мурджев е в категория „Сценография“ на Никола Налбантов. Режисьорската интерпретация на Стайко Мурджев по произведението на Овидий предлага на публиката спиращо дъха преживяване с мащабна сценография, разкошни костюми, видео дизайн и музика, наред с превъзходната актьорска игра. Може да гледате „Метаморфози“ на 15 февруари в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград и на 20 февруари в Сатиричен театър „Алеко
Константинов“ – София.

Другите две номинации са за спектакъла „Преображението“. Композиторът Милен Апостолов е номиниран в категория „Авторска музика“ за спектакъла. Втората номинация е за актьора Теодор Ненов в категория „Дебют“ за ролята на Грегор Замза в спектакъла „Преображението“.

Теодор Ненов спечели кастинг с 97 кандидати и стана част от състава на театъра от миналия сезон. Завършил е актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в последния клас на проф. Снежина Танковска. В „Преображението“ влиза в ролята на главния персонаж Грегор Замза и безкромпромисно и категорично пресъздава духовната метаморфоза на персонажа. Целият екип на театъра се гордее с него и му пожелава успех. Представлението се отличава с впечатляващ визуален подход, професионални актьорски изпълнения и необходима актуалност. Може да гледате „Преображението“ на 8 февруари в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Спектаклите „Метаморфози“ и „Преображението“ са категорична заявка от страна на театъра, че неговото развитие на сериозна културна институция е на високо ниво.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини