Битка на майстори винари! Илинденци избира цар на еликсира, червено и бяло вино се лее в селото

Снимка: Община Струмяни, архив
Снимка: Община Струмяни, архив
Цар на виното ще бъде коронясан от боговете на течния еликсир на площада в село Илинденци. Празникът, посветен на божествената напитка, ще е на 3 февруари /събота/, а един от акцентите е изборът на най-добрия винопроизводител от населеното място. На специална церемония ще бъдат наградени най-добрите бели и червени вина на местни и гостуващи винари и ще бъде избран носителят на приза „Цар на виното“.
 
Победителите в надпреварата ще бъдат определени от професионалисти. Ще се оценяват вина в две категории - червено и бяло. Наградите са от първо до трето място. Класирането ще е отделно за местните винопроизводители и за тези, които са от други населени места.
 
Всеки, който иска да участва, трябва да регистрира рано сутринта в празничния ден своето вино в кметството на Илинденци. Необходима е поне една бутилка от еликсира, но организаторите няма да откажат и повече вино от участниците.
 
Царския венец миналата година заслужи за седми път местният лозар и винар Йордан Парапанов. Той му бе поставен на главата от бог Дионисий.

Празникът няма да мине и без богата културно-развлекателна програма с участието на Фолклорна формация „Ограждена“, Илинденски хороводен оркестър, празнична фолклорна китка, представена от Танцов клуб „Малешевска китка“ от община Струмяни, Танцов клуб „Перуника“ - Кресна, Танцов клуб „Македонска хубост“ - Сандански, както и Ансамбъл „Македонци“.

Всеки е добре дошъл да се потопи в очарованието и магията на автентичната местна природа и заедно с местните хора да се докосне до мистиката на пенливите бели и червени вина, наситени с богати аромати, емоция и неповторим вкус, събрал любовта и пъстрата душевност на хората, живеещи по поречието на р. Струма от векове.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини