България е с рекордни инвестиции от европейския бюджет през 2015 г.

Андрей Новаков
Андрей Новаков

„Приемането на бюджет 2017 на Европейския съюз е добър повод за анализ на резултатите от европейските инвестиции през последните години. Равносметката показва, че 2015 г. е успешна за европейските проекти в държавите членки и България е един от примерите за това с над 2,7 млрд. евро инвестирани в страната. А ако към добавим и плащанията за земеделие, тази сума може да нарасне дори двойно.“ Това заявиевродепутатът Андрей Новаков по повод предстоящата оценка на оперативните програми в Европейския парламент за изминалия програмен период.

Според цитираната от него статистика, през последните няколко години с европейски средства в България са ремонтирани и обновенинад 1,000 км. пътища и над 230км ж.п. линии, като всеки лев от Европейския съюз в страната ни е генерирал по още 3 в българската икономика. 

По думите му, положителната тенденция за висок икономически растеж ев резултат на добрата работа с европейски средства през последните две години. Само през 2015г.за създаване на нови работни места, преквалифициране и обучения са вложени 1,4 млн. евро., което е довело до намаляване на безработицата (до 7,9% за декември 2015г.; 7,4% за октомври 2016г.). Над830 млн. евро са инвестирани в развитие на най-бедните региони в България за преодоляване на изоставането им по отношение на икономически и социални показатели.

През 2015г. България е и една от страните с видим напредък по хоризонталните програми на Европейския съюз - страната ни е сред първите, подписали споразумение за отпускане на преференциални заеми и гаранции за малки и средни предприятия по плана „Юнкер“. По програма COSME са вложени 1,2 млн. евро отново в подкрепа на бизнеса; 27,1 млн. евро са инвестирани в млади хора по„Еразъм+“ за спорт, мобилност и младежки политики, 100 хил. евро за вложени в социални иновации.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини