Украсете трапезата си и зарадвайте небцето си с прочутия бански чомлек

Празниците са и време за кулинарни изкушения. Сигурно вече сте наясно с новогодишното си меню и сте направили своя избор за гозбите, с които ще посрещнете 2024 година. Но ако още умувате, то нека ви направим предложение за нещо, което със сигурност ще зарадва небцето ви. Как да си приготвите прочутия бански чомлек? Тук ще ви дадем една рецепта, която е разкрита от стари банскалии, стопани на механи в града под Тодорка.
Разбира се, най-важно е да имате необходимите продукти. Но е добре да го приготвите с усмивка, вяра в себе си и да изненадате хората около вас с едно наистина качествено ястие.
Ето и рецептата на майсторите от Банско, на които няма как да не се доверим:
В средата на калена тенджера се поставя един телешки джолан от около 2 кг на шайби. Върху месото се слагат килограм и половина картофи /ако са малки – цели, ако са големи – разрязани наполовина/.
Отгоре се нахвърлят десетина скилидки чесън, както и половин килограм кромид – цели глави или разрязани на две или четири в зависимост от големината им. В тенджерата се пускат и 3-4 моркова на шайби, изсипва се един буркан с цели и белени домати. Изсипват се и 700-800 милилитра червено вино, което да не е много тъмно.
Поставят се 6-7 листа дафинов лист, 50 грама черен пипер на зърна, както и малко червен пипер, а също така и сол на вкус. Най-отгоре се слага 1 лъжица брашно, разбито в топла вода, 1 чаша олио и 1 чаша вода.
Всичко това се запечатва в тенджерата. Слага се във фурната на 300 градуса за 45 минути-1 час, докато заври. След това градусите се намаляват до 150 и се готви още 4 часа.
Да ви е сладко! Топло, красиво и вдъхновено посрещане на новата 2024 година!

С музика и впечатляваща заря Банско изпраща старата година, посреща новата с уникално кукерско шествие
