Не ни се размина! Такситата ще бръмчат с поне 30% по-високи цени из Благоевград

Не ни се размина! Такситата ще бръмчат с поне 30% по-високи цени из Благоевград

И като се започна едно увеличение на такси, данъци и тарифи, та стигна и до таксиметровите услуги. И те вече са нагоре. Така де, всичко поскъпва. Само не се знае ще има ли много мераклии да ги сурвакат с новите цени. но това времето ще покаже. Засега е ясно едно. Решението за увеличението бе взето на сесията днес от общинските съветници с 29 гласа "За", само двама гласуваха "Против", толкова бяха и въздържалите се.

Така сурвакането за Нова година с нови и по-високи цени е факт. Така возенето от квартал "Струмско" до центъра вече няма да струва 5 лева, ще гони 7 лева. Тази разлика почти сигурно ще откаже доста хора от тази услуга.

Минималната цена за дневната тарифа на територията на общината става 99 стотинки за километър, което е скок с над 30%, досега жълтите коли возеха за 75 стотинки за километър. Допустимата максимална цена на същата услуга е 1,30 лева за километър. За возене през нощта минималната тарифа е 1,19 лева за километър, а 1,40 лева е максималната тарифа за километър. Всяка една фирма сама ще решава колко да е първоначалната такса, която сега е 1,50 лева за возене през деня. Най-вероятно тази такса ще стане поне 1,98 лева. Ще се мисли и за въвеждане на тарифа за повикване, досега то бе безплатно, коментираха таксиметрови шофьори. Една от големите фирми ще вози срещу 99 стотинки за километър през деня, но може някои от другите фирми да приемат горния праг и да предлагат услугите си срещу 1,30 лева за километър.

Преди година половина местният парламент отказа да вдигне цените на таксиметровите услуги, трябва да се отбележи, че това не бе правено от 2018 година. Преди малко повече от две години и половина браншът увеличи първоначалната такса от 79 стотинки на 1,50 лева. Сега поскъпването се аргументира с цените на горивата, с повишаването на минималната работна заплата, с инфлацията. Не на последно място - изисква се по-скъпа поддръжка за колите.

500 жълти коли могат да предоставят тези услуги в община Благоевград.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини