ЮЗДП залеси само за година над 15 000 дка нови гори с над 7 милиона фиданки

Снимка: ЮЗДП
Снимка: ЮЗДП

Една от главните дейности на Югозападното държавно предприятие, гр. Благоевград е възобновяването на горите. Равносметката, която може да се направи през изминалите няколко години е, че на територията на ЮЗДП ДП - Благоевград са залесени над 15 000 дка нови гори с над 7 млн. фиданки от местни дървесни видове – дъбове, черен бор, горскоплодни и др.

Приключва есенния залесителен сезон в териториалните поделения  „ДГС Гоце Делчев“,  „ДГС Петрич“,  „ДГС Струмяни“, ТП „ДГС Рилски манастир“, ТП „ДЛС Искър“, ТП „ДГС Благоевград“, „ДГС Невестино” и др. Към момента са залесени 3379 дка.

Югозападно държавно предприятие работи по три проекта, финансирани по програма Лайф на Европейската комисия, свързани с възстановяването на ценни природни местотобитания и създаване на експериментални култури от сухоустойчиви видове, предвид настъпващите климатични промени.

През изтеклата година основните дейности по залесяване са финансирани и по проект финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ на ЕК, стана ясно на провелата се днес пресконференция на ръководството на Югозападното държавно предприятие.

През последните години са насочени големи усилия за разнообразяване на видовия състав при залесяване и попълване на горските култури. По периферията на иглолистните култури, се залесяват горскоплодни дървесни видове: дива круша, джанка, киселица и др. Създават се култури с основно участие на различни видове дъбове и медоносни видове в помощ на пчеларите.

През тази вегетационна година са използване при залесяването и попълването  следните медоносни видове – 7 хил. бр. дива круша, 11,3 хил. бр. обикновен кестен, 5 хил. киселица, над 500 хил. дъбове, бук, явор и др.

За есенното залесяване и попълване на горските култури са използвани над 30 хил. броя тополови фиданки.

Събрани са близо 10 тона семена от дъбове и 100 кг семена от иглолистни видове, част от които ще обезпечат производството на фиданки, необходими за залесяването в следващите две години.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини