С конференция беше отбелязана 30-годишнината от създаването на специалност „Философия“ в ЮЗУ

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Юбилейна научна конференция по случай 30 години от създаването на специалност „Философия“ се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Събитието бе открито от ръководителя на катедра „Философски и политически науки“ доц. д-р Силвия Кръстева.

Приветствие от името на ректора на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков поднесе проф. д.изк. Йордан Гошев – заместник-ректор „Информационно обслужване, медии и кариерно развитие“ в мандат 2019 – 2023 година. Той благодари на преподавателския състав за високия професионализъм и отдаденост, които показват в своята работа и определи като голям успех второто място, което специалност „Философия“ заема в тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България.

От името на Ивайло Златанов – началник на Регионално управление на образованието – Благоевград (РУО), организаторите и участниците в конференцията поздрави Екатерина Текерска – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия към РУО – Благоевград.

С емоционално приветствие към студентите и преподавателите се обърна и проф. д-р Борис Манов – декан на Философския факултет. В словото си той акцентира върху постигнатите резултати и отличителните характеристики на специалност „Философия“ и подчерта, че наред с втората позиция в националната класация, специалността е акредитирана с оценка 9.40 (при максимални 10), което е най-високата оценка сред всички бакалавърски програми в университета.

Пленарната сесия на научния форум започна с разказ за философското начало на Югозападния университет от проф. д.ф.н. Валентин Канавров, който припомни интересни и любопитни факти от възникването на специалност „Философия“ и първите записани студенти. В научната част на своето изказване той представи „Метафизиката между Machenschaft и зигетика, всъщност като екзистенциално устройване на човека и света“, където засегна проблема за спецификите на мисленето и процеса на трансцендентализиране.

Проф. д.н. Лазар Копринаров говори за „Kleider machen Leute, или за обличането на човешкото тяло като антропотехника“ в няколко различни философски перспективи. В своя пленарен доклад проф. д.ф.н. Нонка Богомилова засегна темата за „Достойнството на философията“ и достойнството на човека. Доц. д-р Майя Георгиева постави акцент върху взаимовръзката на „Философия и философска антропология“ в перспективата на Хайдегеровото питане за Битието.

В тематичната сесия участие взеха преподаватели от катедра „Философски и политически науки“, докторанти и студенти. Доклади представиха доц. д-р Силвия Кръстева, доц. д-р Антоанета Николова-Георгиева, доц. д-р Гергана Попова, доц. д-р Ива Манова, гл. ас. д-р Невена Крумова, ас. д-р Иво Минков, докторантите Даниела Дралева и Венцислава Венчова, както и студентите Деница Москова и Любима Ангелова.

Основните теми на Юбилейната конференция провокираха любопитни дискусии относно естеството на философското мислене, същността на философията и нейната роля в образованието, културата и организацията на ценностите. Не бяха подминати и актуалните въпроси на съвременното технологично общество, техниката и изкуствения интелект.

След дискусионния панел студентите, преподавателите и гостите се почерпиха с ефектна торта под формата на книга, специално приготвена за юбилея.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини