Калоян Шишков: За нас, българите от Родопите, Осман е победител в Мастършеф, гордеем се с него!

Калоян Шишков
Калоян Шишков

Не спират емоциите и коментарите около финала на кулинарното риалити предаване "Мастършеф". Победата грабна варненката Марианна, която спечели 100 хиляди лева. Зрителите обаче масово коментират, че е имало друг по-добър участник и това е Осман Пендов от гоцеделчевското село Брезница. Сред тях е и уважаваният дългогодишен учител по история и философия от село Сатовча Калоян Шишков, който вече е пенсионер. Според него само временно е спрян устремът и поривът на Осман да покорява нови върхове, на когото му прилягало първото място. Историкът е категоричен, че няма как да се заличат духът, традициите, моженето на хората от Родопите. точно за тези хора в Родопите Осман е победителят, с него се гордеят те. А младите могат само да почерпят от опита на младия мъж как се преследват целите и мечтите.  

Ето и целия пост на Калоян Шишков във Фейсбук:

Спрян е устремът, порива да се покоряват нови върхове. Временно! В социалните мрежи изобилстват възмутителните коментари. А журито си осигурява още един сезон “платена“ работа, слава. От поредната несправедливост. Това е обратната страна на медала.
Видимата страна: достигането до финала на кулинарното състезание“ Мастер шеф“ е изключително постижение. Финалистите Марианна, Биляна и Осман демонстрираха висок професионализъм, майсторство, креатизъм и лансираха нови идеи в кулинарното изкуство. Което е поредния принос. Дано научния работник Марианна да го включи в изследванията си, за да се изучава и популяризира. Състезанието беше спечелено от Марианна. Честито! Прилягаше на първо място да е Осман.
Какво не отчетоха журито, кукловодите, ако е имало такива?
Можеш да извършиш несправедливост, можеш да прекършиш временно порива, устрема, но не можеш да премахнеш положените усилия, труда, всеотдайността, таланта. Да не говорим , че не можеш да игнорираш неписания Закон за възвръщаемостта. Зад успеха на Осман стои: труд, труд и пак труд-99%“ и 1% талант. И той това го демонстрира. Категорично! Достави ни наслада и удоволствие да го гледаме! И да се гордеем с него! Както разбира се и другите финалисти. Не можеш, ей така с лека ръка да заличиш духът, традициите, МОЖЕНЕТО, на хората от Родопите.
Аргументите, с които Осман от Брезница беше “порязан“ са повече от смешни и неубедителни: “сладкишът, десертът бил „голям“, много за “наял се“ човек“, на което Осман подобаващо отговори“ Като е голям, да се изяде половината“. Вторият мотив беше “като се приближиш към десерта те “отблъсква“?!
Нека отново да повторя :-и тримата участници заслужаваха победата. Но начинът, по който класираха Марианна, у обикновения телевизионен зрител остана усещането ,че се извърши поредната несправедливост. Защото така е трябвало. А защо така да трябва? В такъв смисъл съм склонен да разбера и журито.
Урокът и поуките: За Осман - това е натрупан огромен опит, извървян път, който ще го мотивира да продължи напред. Като алпинистите, изкачен вече връх, не е връх. Идва новото предизвикателство. Защо, да не открие ресторант в гр. Гоце Делчев, например “Ресторантът на кулинарните чудеса“. Защо, НЕ?
А за нас, българите от Родопите-стимул да се преследват целите, мечтите и намеренията, вяра , че наистина усилията си заслужават. Важното е да сме хора на действието. И ако искаме да ни уважават, признават (хората от центъра), трябва да демонстрираме знания, култура, МОЖЕНЕ! Което го можем. Доказа го Осман. Доказаха го Мустафа и Нури от формата “Фермата“. Доказа го и Бояна от гр. Гоце Делчев в „Гласът на България“. За който конкурс си мисля, че нито е глас, още по-малко на България (но това е друга тема). Доказват го всеки ден хиляди млади хора и не само от нашия край.
И това ще мине! Трябва да мине!
Успех и късмет, Осман!
 
 
 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини