Интересни, празнични и магични събития през целия декември в Банско

Интересни, празнични и магични събития през целия декември в Банско

Тази година ранният сняг създаде подходящ декор за коледно настроение. Само след броени дни започват и събитията от коледно - новогодишната програма на Община Банско, в която всеки ще намери интересно събитие за своя вкус и предпочитания.

Програмата започва с Коледната БлагоТворителница на Началното училище, в която родители, деца и учители предават доброто „От детските ръце … до детското сърце“. Техният коледен базар ще бъде на 3 декември /неделя/ от 11 часа пред главния вход на училището. Събраните пари ще бъдат дарени за лечение на деца.

На Никулден, 6 декември, от читалището специално са подготвили коледната пиеса „Щастливият елф“. В нея и участници, и зрители са децата на Банско. Спектакълът ще започне от 17 часа в големия читалищен салон, а веднага след него, в 18 часа ще грейнат светлините на коледната елха на централния площад.

Цял месец ще продължи Коледният базар – от 8 декември до 7 януари. Той ще бъде разположен в подколонното пространство на НЧ “Никола Вапцаров“.

Най-красивите и пъстри ритми на хората, най-благозвучните песни от Банско и Битоля ще се слеят в „Празнична прегръдка“, когато на 11 декември от 18 часа на сцената в големия салон на читалището излязат самодейците от двата града за съвместен фолклорен концерт.

Следващият музикален подарък е празничният концерт на най-талантливите млади изпълнители от Югозападна България, които ще пеят с Биг бенд – Благоевград. Те също ще бъдат на сцената в големия читалищен салон на 14 декември от 18 часа, за да сътворят своята „Коледна магия“.

Официалното откриване на ски сезон 2023/2024 година ще бъде на 16 декември. Програмата започва в 9:30 маса на Бъндеришка полена, а в 17:30 се премества на площад „Никола Вапцаров“. В центъра на Банско ще има богата фолклорна програма и дегустация на бански ястия.

Самодейците към НЧ “Никола Вапцаров“ ще зарадват съгражданите си и гостите на Банско с голям коледен концерт на 22 декември от 18 часа. Със своите изпълнения те ще нарекат „Да е спорна и честита!“ наближаващата Нова година.

Най-добрите спортисти от Банско ще бъдат обявени най-тържествено. Официалната церемония „Спортист на годината“ ще се проведе в Туристически информационен център на 28 декември от 16:30 часа.

Кулминацията на празненствата започва в последния час на последния ден на 2023 година на централния площад. Концертът в новогодишната нощ започва в 23 часа и ще продължи в новата 2024 година. Когато камбаненият звън на кулския часовник отброи 12 удара, Банско ще бъде огряно от празнична заря.

В понеделник, в 11 часа на първия ден на новата година, е най-очакваното, весело и впечатляващо – Традиционно кукерско шествие. На централния площад ще се съберат едни от други по-атрактивни и уникални, трите махали – Костей блата, Вионовото блато и Улевиница.

Извън организираните от Общината събития, но с всеобща подкрепа и желание, е дрънкането на звонци по махалите – всяка събота вечер и най-много на Божичь.

Навръх Коледа, 25 декември, по Банско ще обикалят коледари и ще наричат за здраве и берекет. Всички, които имат звонци от Костей блата и Вионово блато ще дойдат на централния площад в 12 часа за традиционното дрънкане на звонци, каквото има само тук.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини