Пореден опит за сближаване на професионалното образование и нуждите на бизнеса от кадри в Банско

Снимки: Пресцентър
Снимки: Пресцентър

По инициатива на общинското ръководство и РУО Благоевград се проведе среща на професионалните гимназии в Банско – ПГЕЕ, ПЛТГ“Никола Вапцаров“ и ГТ“Алеко Константинов“, и работодатели от града и региона – „Юлен“ АД, ЮЗДП-Благоевград, Горските стопанства в Якоруда, Добринище, Елешница и Симитли, представители на туристическия бизнес. В дискусията взе участие и ст.експерт инж. Антоанета Николова от РУО Благоевград.

В изказването си кметът Стойчо Баненски потвърди ангажимента си да посредничи между учебните заведения и бизнеса. Защото Общината има отношение към всички аспекти на професионалното обучение – за да осигуряваме перспективно и добро образование на децата ни и да подпомагаме бизнеса с подготвени кадри, така че да задържим младите хора тук, заяви той. Кметът апелира да се търси по-тясно сътрудничество между училищните ръководства, работодателите, децата и родителите, защото решаването или задълбочаването на проблема с недостига на кадри има дългосрочно значение.

Директорите на гимназиите – Сашка Тодорова, Елена Гюмова и Стефка Христова, споделиха основния проблем и в трите училища, а именно недостатъчния брой ученици, въпреки обучението в специалности, които са търсени на пазара на труда и въпреки добрата подготовка, която дават на децата в добра материална база и условия.

Представителите на бизнеса, от своя страна, имат проблеми с квалифицирани кадри. Особено показателно за проблемите с кадрите бе изказването на Георги Главчев от „Юлен“ АД, където имат нужда от квалифицирани и сертифицирани кадри с най-различни специалности. Оказва се, че най-големият работодател в Банско намира по-лесно служители от далечни краища на България и чужбина, вместо от общината и района.

Инж.Антоанета Дивилска заяви, че ЮЗДП разчитат на средни кадри, подготвени в ПЛТГ. Тя посочи, че от 400 лесовъди в предприятието, 366 са с дипломи от лесотехническата гимназия в Банско, но има нужда от още специалисти в горското стопанство.

Търсенето на кадри в Банско е голямо във всички сфери на туристическия бизнес и услугите, в дървообработването и мебелното производство, механизацията и енергетиката.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини