Методи Байкушев: Разполагаемите средства по общинските сметки към 17 ноември са 480 000 лева

Методи Байкушев
Методи Байкушев

Кметъ т Методи Байкушев реагира след изявление на бившия градоначалник Илко Стоянов, че към 17 ноември в сметките на Общината се намират 11,1 милиона лева. Заради това твърдение настоящият управник предоставя информация за състоянието на общинските финанси.

В момента на встъпването му в длъжност на 14 ноември разполагаемите средства на общината са 480 хил. лв. Според Байкушев това е видно и от предоставеното от г-н Стоянов извлечение от сметките на общината към 17 ноември. 

Към тази дата по всички сметки на общината действително се намират 11.1 млн. лв. Сумата е формирана както следва:

  1. Чужди средства - 1.941 млн. лв. Това не са разполагаеми средства на общината. Това са чужди средства, предоставени под формата на гаранции и депозити от трети лица, които подлежат на връщане.
  2. Средства на европейски проекти - 3.376 млн. лв. Това също НЕ са разполагаеми средства на общината, а средства за разплащане по текущи проекти. Основната част от тях към момента (28 ноември) вече са разплатени.
  3. Бюджетни средства - 5,755 млн. лв. Те са формирани както следва:

3.1. От тях 4,237 млн. лв. са трансфери от централния бюджет за държавно делегираните дейности. Това са пари, които община Благоевград трябва да разплати към съответните звена - училища, детски градини, отбрана, здравеопазване. За тези 3,762 млн. лв. общината действа като „пощенска кутия“ и НЕ разполага с тези средства свободно.

Към момента (28 ноември) тези средства вече са разплатени и НЕ се намират по сметките на общината.

3.2. 1,038 млн. лв. са запорирани от строителя на басейна в Еленово.

3.3.  480 хил. лв. са реално разполагаеми средства, както вече бе обявено от кмета на общината. 

Предоставяме и още данни от значение за информираност на обществото относно финансовото състояние на общината:

  1. Към 17 ноември общината би трябвало да разполага с 6,786 млн. лв. целеви средства от държавата по трите проекта (1) за свлачището по пътя за „Бодрост“, (2) улица "Промишлена" и (3) "Камерна опера". Тези средства не се намират по сметките на общината
  2. Към 17 ноември общината има задължения към доставчици в размер на 2.1 млн. лв., от които 1.144 млн. лв. са просрочени;
  3. Към 14.11. получените средства за изборите в размер на 1.31 млн. лв. не са разплатени. Парите за изборите са преведени на общината от държавата преди 14 ноември, но са похарчени за други разходи;
  4. Общият размер на дълговете на общината по банкови заеми към 17 ноември е 17.5 млн. лв.

Припомняме, че отговорност на всяка публична личност, която борави с информация за общинските финанси, е да поднася тази информация коректно и пълно, така че да не се въвеждат гражданите в заблуждение.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини