Без подводни камъни при избора на парламентарен шеф в Благоевград

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Местните парламентаристи в редица случаи са основен двигател във вземането на важни решения и ако те се крият зад колективната отговорност или безотговорност, за това сме виновни единствено ние като общество. Точно защото ролята на съвета е от изключително значение за развитието на нашия град, затова насочваме по-задълбочен поглед към имената на хората, които изпратихме основно с преференции в зала „22 септември“.

Вече стана ясно, че с най-голяма тежест е натоварен мандатът на Анна Мазурска, за която са гласували 688 избиратели. Тя увеличава над два пъти доверието на съгражданите си, след като на местния вот през 2019 година, когато е на десето място в листата на ЕНП, получава 341 преференции.

На другия полюс е втората в листата на Коалиция ПП-ДБ Ваня Кромбоа. Тя става съветник с едва 82 преференциални бюлетини. От същата листа едва три гласа не стигат на Антония Сивикова, за да стане съветник, макар да има повече от два пъти персонални гласа в сравнение с Кромбоа. Кандидатката, която остана на косъм от общинския съвет, вече внесе жалба с искане за касиране на вота в Административен съд-Благоевград.

Друг интересен паралел е от листата на ВМРО. Там Злата Ризова събра 274 преференции и не й стигнаха само 16 гласа, за да измести втория – Вангел Тодоров, общински лидер на ВМРО. Така той извади късмет и вече е част от местния парламент със 196 преференции, колкото явно тежи партийната му структура в Благоевград.

ДПС за първи допусна преподреждане на листата и трупане на преференции. Точно заради това Исмет Узунов този път няма да е съветник, макар да има необходимата експертиза и гласът му да тежеше в предишния общински съвет. Сега в зала „22 септември“ отиват водачът Ибраим Зайденов, Крум Крумов, Милена Бунцева и Мартина Траянова. Разбира се, ДПС е дисциплинирана партия и ако бъде решено, че Исмет Узунов би бил по-полезен от останалите четирима, не е невъзможно някой от тях да освободи място в негова полза.

Другата съпоставка, която прави впечатление е, че Иван Станчев от ПП Левицата събира повече преференции от двамата съветници на БСП.

Станчев, който бе изваден от листата на социалистите и в последния момент бе приютен от партията на Мая Манолова, е натрупал 514 преференции, с което на практика осигури втория мандат на Левицата. Той има повече гласове от водача адвокат Албина Анева, която е с 446 лични гласа.

Двамата съветници от БСП – Николай Бошкилов и Веселин Христов, имат съответно 132 и 168 преференции.

Също с голяма тежест е и мандатът на досегашната съветничка Славка Гелишева от листата на ВМРО БНД. Тя е събрала 434 лични гласове и това я задължава да бъде една от най-активните в защитаването на обществения интерес на Благоевград.

На другия полюс пък е водачът на листата на ГЕРБ в областния център и бивш директор на РЗИ – д-р Калоян Калоянов, който остава със скромните 126 преференции.

Сред отличниците по личи гласове са Ивайло Червилов, Георги Корчев, Георги Иванов и Благовест Стоицов.

Така горе-долу изглежда картината с преференциите в местния парламент на Благоевград.

Този вторник съветниците ще положат клетва да служат на обществения интерес. Очаква се още на първата сесия да има избран председател и това ясно ще покаже дали съветът ще работи като немска машина или ще зацикли като стар селскостопански трактор.

Договорките отдавна са направени между основните играчи и групи. Към момента всичко подсказва, че още на първата сесия ще има избран председател и най-вероятно това ще бъде досегашния шеф на ОбС – Радослав Тасков. Той шестима съветници, което му дава право и силен коз в ръцете да претендира за поста. След ВМРО-БНД, на второ място по брой получени гласове е ДПС. Те обаче никога не са имали лидерски претенции в този парламент и почти сигурно е, че ще изберат ролята на балансьори и се очаква да подкрепят кандидатурата на Тасков.

ГЕРБ също има четирима съветници, но тук няма фигура с лидерски качества, която да убеди останалите да я подкрепят. Това напълно важи и за Продължаваме промяната, които вкараха трима човека.

Остава листата на ПП Гергьовден с водач Гергана Муртова. Тя би могла да бъде, към този момент, единственият конкурент на Радослав Тасков. Има опит в местното управление като дългогодишен съветник и като заместник-кмет в екипа на Илко Стоянов и притежава лидерски качества. Затова би могла да предяви основателни претенции към този пост. Математиката обаче сочи, че няма да успее да събере мнозинство и това предопределя избора на дългогодишния парламентарен шеф.

Не е ясно дали тези два лидерски центъра са търсили благословията на новия кмет Методи Байкушев, както не е ясно той с кой предпочита да работи. Към момента няма сигнали за каквато и да е намеса от страна на новоизбрания градоначалник в тези совалки и вероятно той, поне в началото, ще се опита да работи конструктивно с всеки председател.

Към момента не се очертават подводни камъни, които може да подхлъзнат избора на председател на Общинския съвет, както и работата на съветниците и на кмета. Но дали това ще бъде задълго? Следващите месеци ще покажат.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини