Село Бабяк ли е родният Клондайк? Златни залежи водят иманяри в Бабяшка чука

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Белишкото село Бабяк може да се окаже родният Клондайк, тъй като край населеното място има златни залежи. Преди 6 години канадска компания проучваше терените в местността Бабешка чука, където още от тракийско време има светилище. Според едно от преданията то е на цар Соломон. Находище на благородния метал беше открито доста преди идването на канадците. Предполага се, че златната жила е дълга няколко километра, разклонява се не само към близките села Златарица и Гълъбово, но и към якорудското село Бунцево.

„Така и не заработиха канадците на терен. Сигурно е, че злато в Бабяшка чука има. Едно време геолози биеха сонди и вадеха ядки, в които ясно се виждаха златни нишки. Това води и доста иманяри насам. Професор Илиян Бучков наскоро бе по тези места, направи снимки в пещерата Дуйова дупка и твърди, че е видял с очите си златните залежи. Там има още две пещери, чиито входове са затрупани, за да не влязат вътре деца и да стане някоя беля. В тях някога е имало открити рудници“, разказват местни хора. Те припомнят, че през 60-те и 70-те години на миналия век в този район миньори са добивали различна руда, както и волфрам, но не и злато. Макар че по-старите хора тук си спомнят как са кацали хеликоптери там и не се знае точно какво е качвано в тях.

Според учения Бучков обаче съществува златен древнотракийски рудник под връх Бабяшка чука. Там е било едно от основните култови места на войнствените беси.

Той смята, че това е един от златните рудници на СОЛ-АМ-ОН. Има още 3-4 наблизо, които са неразпечатани. Рудникът е точно под върха, където пък е имало храм. Бучков допуска, че тук е добивано злато допреди 2500-3000 години от племето беси. Има златна руда и бял кварц. Мястото е свято и силно енергийно. Не бива да се разкопава за добив на злато, но може да се превърне в туристическа атракция, смята ученият.

Рудникът е на около 35-40 метра дълбочина, има широко помещение с размери около 3 на 4 м, а след това хоризонтален проход около 270 метра. В рудника спокойно може да влезе човек прав, защото височината е около 1,80 м, а ширината - 2,20 м. Бучков допуска, че там е добивано злато по метода с овче руно. Вътре освен златни жили има и бял кварц, който също свети изключително красиво.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини